sobota, 21 marca 2015

MAŚLANE CIASTKA Z GORZKĄ CZEKOLADĄ I WIŚNIAMI


Klasyczne ciastka maślane z gorzką czekoladą i wiśniami, chyba najsmaczniejszym słodko - kwaśnym połączeniem. Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku. Pochwała prostoty.


Składniki ( ok. 20 sztuk):
  • 200 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko, w temperaturze pokojowej
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka wiśni (mogą być mrożone)
  • 50 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej 
Wykonanie:
  1. Masło ucierać z cukrem przy pomocy miksera, aż stanie się puszyste i białe. Cały czas miksując, dodać jajko.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypywać partiami do maślanej masy, miksując.
  3. Wrzucić wiśnie i czekoladę, wymieszać łyżką.
  4. Dwoma łyżkami lub rękoma obsypanymi mąką (ciasto będzie dość klejące) formować ciastka i wykładać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach do lekkiego zezłocenia, ok. 15 minut.
Smacznego!

3 komentarze:

  1. O mniam! Niby takie proste, a najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie ciasteczka, ale lepsze byłyby z mleczną czekoladą :)

    OdpowiedzUsuń