środa, 23 września 2015

SZPINAKOWE PESTO (wegańskie)


Pesto to chyba najprostszy sos świata, wystarczy wszystko zmiksować blenderem i gotowe. W przypadku pesto szpinakowego dodatkową zaletą są pospolite składniki, które znajdziecie w większości marketów. W wakacje ratowałam się tym przepisem, gdy na przygotowanie obiadu miałam całe 10 minut, ale wspaniale sprawdził się on również w roli kolacji dla przyjaciół, kiedy potrzebowałam czegoś specjalnego.


Składniki:
  • 2 szklanki świeżych liści szpinaku
  • 1/2 szklanki liści bazylii
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika 
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 suszone pomidory
  • sól, świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
  1. Wszystkie składniki zmiksować blenderem. Podawać z makaronem ugotowanym al dente.
Smacznego!

1 komentarz: