niedziela, 4 października 2015

TARTA ZE ŚLIWKAMI I PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI


Czasami naprawdę małymi środkami można stworzyć coś dobrego. W tym przypadku  wystarczą tylko śliwki, kruche ciasto, cynamon i płatki migdałowe. Po upieczeniu owoce puszczają sok, dzięki czemu tartę wypełnia mnóstwo słodkiego, różowego syropu.
P.S. Jeszcze ciepły kawałek najlepiej smakuje zjedzony w ogrodzie, w zaskakująco ciepłych promieniach jesiennego słońca.

Składniki:
  • 1,5 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 125 g masła
  • jajo
  • szczypta soli
  • 1/2 kg śliwek, pokrojonych na połówki
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • garść płatków migdałowych
Wykonanie:
  1.  Mąkę, cukier puder, masło, jajo i szczyptę soli  posiekać, wyrobić spójne ciasto. Masę owinąć folią i wstawić do lodówki na 0,5 h. Piekarnik nastawić na 200 stopni. Po upływie 0,5 h wyciągnąć ciasto z lodówki i wylepić nim formę na tartę. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 min.
  2. Po tym czasie wyciągnąć spód z piekarnika, ułożyć na nim połówki śliwek (można powciskać je dość ciasno). Całość posypać cukrem trzcinowym, cynamonem i płatkami migdałowymi. Piec ok. 20 min w 180 stopniach do czasu, aż płatki się przyrumienią. Tarta najlepiej smakuje ciepła.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Takie ciasta z niewielkiej ilości składników lubię najbardziej, siła tkwi w prostocie.

    OdpowiedzUsuń