RUSTYKALNA TARTA OWSIANA Z TRUSKAWKAMI, RABARBAREM I TYMIANKIEM

By Joanna Genderka - 12:53


Uwielbiam ten moment, kiedy sezon na rabarbar pokrywa się z sezonem truskawkowym. Kocham to połączenie! Lata temu upiekłam ciasto na zsiadłym mleku z tą mieszanką i przepadłam. Tę tartę robi się dosłownie 5 minut. Smak owoców podkręciłam skórką cytrynową, migdałami i moim ulubionym ziołem ostatnimi czasy - tymiankiem ( u mnie dokładnie odmiana cytrynowa).

Składniki:

na ciasto:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki owsianej (można zamienić na inną)
  • 4 łyżki drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 140 g zimnego masła lub oleju kokosowego
  • 1 jajko
  • 50 g posiekanych płatków migdałów

 nadzienie:

  • 250 g truskawek, pokrojonych na ćwiartki
  • 250 rabarbaru, pokrojonego na 1 cm paski
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki listków świeżego tymianku 
  • skórka otarta z połowy cytryny
dodatkowo:
  • 1 roztrzepane jajo
  • 20 g płatków migdałów

Wykonanie:
  1. Ze składników zagnieść ciasto i odstawić na 30 minut do lodówki. Składniki na nadzienie wymieszać. 
  2. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na okrąg o średnicy ok. 40 cm. Przenieść na blachę, odkleić górny arkusz. Na środku ułożyć nadzienie pozostawiając ok. 4 - 5 cm wolnego brzegu.
  3. Zawinąć boki ciasta na nadzienie, wierzch boków posmarować roztrzepanym jajem i posypać płatkami migdałowymi.
  4. Tartę wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35 - 40 minut na złoty kolor.
  5.  Po upieczeniu można obsypać całość cukrem pudrem.

 Smacznego!

 

 

    • udostępnij:

    może ci się spodobać

    1 komentarze