RUSTYKALNA TARTA OWSIANA Z TRUSKAWKAMI, RABARBAREM I TYMIANKIEM
By Joanna Genderka - 12:53
Uwielbiam ten moment, kiedy sezon na rabarbar pokrywa się z sezonem truskawkowym. Kocham to połączenie! Lata temu upiekłam ciasto na zsiadłym mleku z tą mieszanką i przepadłam. Tę tartę robi się dosłownie 5 minut. Smak owoców podkręciłam skórką cytrynową, migdałami i moim ulubionym ziołem ostatnimi czasy - tymiankiem ( u mnie dokładnie odmiana cytrynowa).
na ciasto:
-
1 i 1/2 szklanki mąki owsianej (można zamienić na inną)
- 4 łyżki drobnego cukru
- szczypta soli
- 140 g zimnego masła lub oleju kokosowego
- 1 jajko
- 50 g posiekanych płatków migdałów
nadzienie:
- 250 g truskawek, pokrojonych na ćwiartki
- 250 rabarbaru, pokrojonego na 1 cm paski
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki listków świeżego tymianku
- skórka otarta z połowy cytryny
dodatkowo:
- 1 roztrzepane jajo
- 20 g płatków migdałów
Wykonanie:
- Ze składników zagnieść ciasto i odstawić na 30 minut do lodówki. Składniki na nadzienie wymieszać.
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Ciasto rozwałkować
pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na okrąg o średnicy ok.
40 cm. Przenieść na blachę, odkleić górny arkusz. Na środku ułożyć nadzienie pozostawiając ok. 4 - 5 cm wolnego brzegu.
- Zawinąć boki ciasta na nadzienie, wierzch boków posmarować roztrzepanym jajem i posypać płatkami migdałowymi.
- Tartę wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35 - 40 minut na złoty kolor.
- Po upieczeniu można obsypać całość cukrem pudrem.
Smacznego!
1 komentarze
Bardzo interesująca tarta ;)
OdpowiedzUsuń