niedziela, 23 listopada 2014

CIASTKA OWSIANE Z SUSZONYMI WIŚNIAMI I GORZKĄ CZEKOLADĄ




Do ciastek owsianych wszelkiego rodzaju pałam szczerym i gorącym uczuciem. Jakiś czas temu dużą furrorę wywołały  bardzo chrupiące ciastka owsiane ze słonecznikiem (świetnie smakują z lemon curdem!), a teraz muszę przyznać, że chyba znalazłam dla nich godnego zastępcę, owsiane z suszonymi wiśniami i gorzką czekoladą. Pierwszy raz użyłam do wypieku suszonych wiśni, świetna sprawa.  Jeśli nie możecie ich dostać, zastąpcie suszoną żurawiną. I pamiętajcie, im czekolada bardziej gorzka, tym lepsza :-).

Składniki:
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cynamonu
  • 150 g suszonych wiśni
  • 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej (najlepiej 85%)
Wykonanie:
  1. Miękkie masło i cukry ubijać, aż całość stanie się kremowa i puszysta (ok. 5 min.). Cały czas miksując, wbijać po jednym jajku.
  2. Wymieszać płatki owsiane, mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sodę. Dodać do masy jajecznej suche składniki i miksować tylko do połączenia (ok. 15 s.). Wsypać suszone wiśnie i czekoladę, wymieszać łyżką.
  3. Z ciasta formować kulki, nieco większe od orzechów włoskich, spłaszczyć je i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Piec w 190 stopniach 0k. 15 minut, aż ciastka się zezłocą.
Smacznego!

(na podstawie przepisu Marthy Stewart)

2 komentarze: