niedziela, 21 grudnia 2014

PIERNIKOWA BABKA NA MELASIE Z MANDARYNKOWYM KOMPOTEM


Myślą przewodnią tegorocznego grudnia wyjątkowo nie były Święta. Moją głowę zaprzątały głównie dwa egzaminy, których termin przypadał na ostatni tydzień zajęć przed przerwą świąteczną. Stąd duże zaniedbanie Domowych Frykasów i mojej kuchni w ogóle. Każdą wolną chwilę, a było ich niewiele, poświęcałam na sen czy trening. Oczywiście znalazłam moment na upieczenie pierników, przygotowanie piernika staropolskiego czy kupienie prezentów dla bliskich. I szczerze wierzę, że tylko dzięki temu nie dostałam na głowę.
Teraz jestem już w domu. Egzaminy zdane, a ja wreszcie mam czas na to, by przesiedzieć i przegadać 4 h w kawiarni, wylegiwać się w łóżku z Łatką do południa, pływać ile chcę, i przygotowywać Święta.
Ciasto z suszonych owoców już upieczone, świąteczne menu ustalone, tort urodzinowy Zosi wybrany, choinka kupiona.
Dziś dzielę się z Wami przepisem na dobrze przyprawione, pikantne ciasto ze świetnym mandarynkowym kompotem, które umiliło mi jeden z grudniowym weekendów. Melasa jest nieodzownym składnikiem tego wypieku i nie da się jej niczym zastąpić. Ja użyłam karobu, czyli bosko karmelowej i zdrowej melasy z chleba świętojańskiego.


Składniki (tortownica o średnicy 22 cm):
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • kawałek świeżego imbiru, wielkości kciuka, startego na tarce
  • 2 łyżeczki suszonego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki melasy (użyłam tej z chlebka świętojańskiego)
  • 1/2 szklanki miodu
  • 2/3 szklanki oleju 
na kompot:
  • 1 szklanka cukru
  • 3 mandarynki, obrane
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka cukru waniliowego
Wykonanie:
  1. Najpierw mandarynkowy kompot. 100 ml wody wymieszać z cukrem i doprowadzić do wrzenia, co jakiś czas mieszając. Gotować 8-10 minut, aż powstanie karmel. Zmniejszyć ogień, dodać sok z cytryny, cukier waniliowy i cząstki mandarynek, całość wymieszać. Kompot ostudzić i trzymać w lodówce aż będzie potrzebny
  2. Teraz kolej na ciasto. Piekarnik nastawić na 180 stopni. W misce wymieszać mąkę, cukier, świeży imbir, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli.
  3. W osobnej misce umieścić jaja, melasę, miód, olej i porządnie zmiksować (ok. 5 min.). Dodać szklankę wody, wymieszać i dodawać partiami mieszankę mączną, mieszając za każdym razem.
  4. Ciasto wylać do natłuszczonej i obsypanej mąką tortownicy i piec ok 45 min. Ostudzić. Podawać ze schłodzonym kompotem mandarynkowym na wierzchu.
Smacznego!
 (przepis pochodzi ze strony Gourmet Traveller)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz