środa, 24 grudnia 2014

BABECZKI RENIFERY


WESOŁYCH ŚWIĄT!


Składniki (12 sztuk):

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 szklanka świeżej/mrożonej żurawiny
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
na wierzch:
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • precelki, przekrojone na pół
  • lentilki 
Wykonanie:
  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. W jednym naczyniu wymieszać składniki sypkie, w drugim mokre. Połączyć zawartość obu naczyń i wymieszać. Ciasto powinno być grudkowate, nie wymieszane na gładką masę.
  3. Nałożyć do foremek na muffinki i piec około 25 minut w temperaturze 190ºC. Wystudzić.
  4. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Obie masy połączyć i krótko zmiksować.
  5. Ostudzone babeczki udekorować kremem, z precelków zrobić poroże a z lentilków oczy i nosy.
Smacznego!

2 komentarze: