WESOŁYCH ŚWIĄT!
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki brązowego cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 szklanka świeżej/mrożonej żurawiny
- 3/4 szklanki maślanki
- 1/3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- 250 g mascarpone
- 200 ml kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- precelki, przekrojone na pół
- lentilki
Wykonanie:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- W jednym naczyniu wymieszać składniki sypkie, w drugim mokre. Połączyć zawartość obu naczyń i wymieszać. Ciasto powinno być grudkowate, nie wymieszane na gładką masę.
- Nałożyć do foremek na muffinki i piec około 25 minut w temperaturze 190ºC. Wystudzić.
- Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Obie masy połączyć i krótko zmiksować.
- Ostudzone babeczki udekorować kremem, z precelków zrobić poroże a z lentilków oczy i nosy.
Smacznego!
2 komentarze
Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku! :)
OdpowiedzUsuńach, ale mi narobiłaś apetytu!
OdpowiedzUsuń