piątek, 13 lutego 2015

JAGLANE KOTLETY Z MARCHEWKĄ ( wegańskie i bezglutenowe)


Słoneczne kotlety na bazie królowej kasz, mojej ulubionej jaglanej. Usmażyłam je w niedzielę, połowę zjadłam w domu a ostatnie 5 zabrałam do Poznania, z nadzieją, że umilą mi najpodlejszy z dni - poniedziałek. Podgrzane, maczane w pesto smakują wybornie. Przepis z pewnością powtórzę nie raz, zmieniając dodatki.

Składniki (10 sztuk):
  • 3 szklanki rozgotowanej kaszy jaglanej *
  • 1 średnia marchewka, starta na tarce o grubych oczkach
  • 1/2 szklanki  mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka listków świeżego tymianku
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1/3 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • olej roślinny do smażenia

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki wymieszać w misce, przykryć folią i chłodzić w lodówce 30 min.
  2. Po tym czasie z masy uformować małe kotleciki, które należy usmażyć na mocno rozgrzanej patelni z olejem. Smażyć kilka minut z każdej strony, na złoty kolor.
Smacznego!

(inspiracja Food Porn, Vegan Style)


4 komentarze:

  1. Myślisz, że mogę część po zrobieniu zamrozić? Gdy nie miałabym czasu na obiad po prostu odmroziłabym je i odgrzała.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej byłoby zamrozić masę przed smażeniem i potem usmażyć je tuż przed jedzeniem. Ale jeśli masz naprawdę mało czasu, możesz zamrozić już usmażone kotlety. Po prostu będą trochę mniej chrupiące.

      Usuń
  2. Bardzo mi się podoba użycie kaszy jaglanej w tym przepisie. Kurkumy akurat nie lubię, ale myślę, że bez niej też będą smaczne :)

    OdpowiedzUsuń