niedziela, 8 lutego 2015

CZEKOLADOWE CIASTO Z CUKINIĄ I ORZECHAMI BRAZYLIJSKIMI


Kolejna wersja  ciasta czekoladowego w zdrowszej wersji. Było już z burakami, teraz wzięłam na warsztat cukinię. Ciasto jest bardzo mokre, ciemne, nieoszukane. Zamiast kruszonki czy polewy - orzechy brazylijskie, moje ulubione ostatnimi czasy. Przyrumienione smakują jeszcze lepiej niż wyjadane prosto z torebki.

Składniki (keksówka 20x10 cm + 4 muffinki) :
  • 2 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju 
  • 1/2 szklanki jogurtu
  • 1 szklanka ulubionej mąki lub mielonych migdałów/orzechów
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
  • 3 szklanki cukinii startej na dużych oczkach, odciśniętej na sitku z nadmiaru wody
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady, posiekana
  • szklanka orzechów brazylijskich, posiekanych
Wykonanie:
  1. Jajka ubić z cukrem, dodawać olej na przemian z jogurtem, zmiksować. Kakao, mąkę i proszek do pieczenia wymieszać w osobnej misce i dodawać partiami do masy jajecznej, mieszając łyżką.
  2. Dodawać startą cukinię z czekoladą, cały czas mieszając, aż cukinia pokryje się ciastem.
  3. Masę wylać do wyłożonych papierem do pieczenia i papilotkami formy. Posypać posiekanymi orzechami. Piec w 180 stopniach, keksówkę - 1h, muffinki - 30 min.
Smacznego!


3 komentarze:

  1. niezwykle apetycznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda fantastycznie! Te orzechy na górze - bomba apetycznie!

    OdpowiedzUsuń