wtorek, 27 stycznia 2015

SERNIK ŚLIWKA W BIAŁEJ CZEKOLADZIE OD KRÓLOWEJ SERNIKÓW


Kiedy wspominam świąteczne frykasy, które przygotowaliśmy w tym roku, w pierwszej kolejności myślę o tym serniku. Rozkroiliśmy go tuż po rozpakowaniu prezentów znalezionych pod choinką i później musiał być racjonowany, by dotrwać do 2. dnia Świąt, kiedy mieliśmy gości.
Rewelacyjny spód ze Śliwki Nałęczowskiej, bardzo słodka waniliowa masa serowa i polewa z białej czekolady dla entuzjastów słodyczy ekstremalnej.
Ten świetny przepis pochodzi z książki "White Plate. Słodkie" autorstwa Elizy Mórawskiej, królowej serników.

Spód:
  • 200 g cukierków śliwka w czekoladzie (najlepsze to Nałęczowskie)
  • 100 g masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 100 g mąki plus 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
Cukierki, masło i cukier włożyć do garnuszka i podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada i masło się rozpuszczą. Zdjąć z ognia, odstawić na 10-15 minut, następnie zmiksować na puree.
Dodać mąkę i jajko, dokładnie wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 190 st C.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować masłem, wysypać tartą bułką (lub mąką). Przełożyć do niej ciasto – będzie gęste i lśniące. Wyrównać wierzch, wstawić do piekarnika i piec 15 minut.
W tym czasie przygotować masę serową:
  • 200 g serka waniliowego (dowolnego, lubię President)
  • 600 g trzykrotnie mielonego twarogu (może być również z wiaderka)
  • 250 g cukru pudru
  • 4 jajka
Sery umieścić w misce, zmiksować z cukrem, następnie dodawać po jednym jajku. Nie należy miksować zbyt długo, wystarczy kilka minut.
Wyjąć z piekarnika tortownicę ze spodem, wlać masę serową, wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 160 st C i piec 50 minut.
Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i ostudzić sernik w piekarniku.
Po całkowitym ostudzeniu, przygotować wierzch:
  • 200 g białej czekolady
  • 5 łyżek niesłodzonego mleka skondensowanego lub śmietanki 36%
  • 100 – 150 g cukierków śliwka w czekoladzie, bardzo drobno pokrojonych (opcjonalnie)
Czekoladę i śmietanę umieścić w szklanej misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Mieszać do czasu, aż się rozpuści. Polać wierzch sernika.
Cukierkami obsypać brzeg ciasta i odstawić do czasu, aż polewa czekoladowa stężeje.
Smacznego!


4 komentarze:

  1. Pięknie wygląda, bardzo elegancko :) Musiał smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach, pycha! Wypróbuję przepis!:-)

    Zapraszam do siebie! Dziś przepis na pyszne śniadanie - jajka w pomidorach!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ten blog to jakas tragedia...

    OdpowiedzUsuń