Kiedy wspominam świąteczne frykasy, które przygotowaliśmy w tym roku, w pierwszej kolejności myślę o tym serniku. Rozkroiliśmy go tuż po rozpakowaniu prezentów znalezionych pod choinką i później musiał być racjonowany, by dotrwać do 2. dnia Świąt, kiedy mieliśmy gości.
Rewelacyjny spód ze Śliwki Nałęczowskiej, bardzo słodka waniliowa masa serowa i polewa z białej czekolady dla entuzjastów słodyczy ekstremalnej.
Ten świetny przepis pochodzi z książki "White Plate. Słodkie" autorstwa Elizy Mórawskiej, królowej serników.
Spód:
- 200 g cukierków śliwka w czekoladzie (najlepsze to Nałęczowskie)
- 100 g masła
- 100 g brązowego cukru
- 100 g mąki plus 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
Dodać mąkę i jajko, dokładnie wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 190 st C.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować masłem, wysypać tartą bułką (lub mąką). Przełożyć do niej ciasto – będzie gęste i lśniące. Wyrównać wierzch, wstawić do piekarnika i piec 15 minut.
Piekarnik nagrzać do 190 st C.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować masłem, wysypać tartą bułką (lub mąką). Przełożyć do niej ciasto – będzie gęste i lśniące. Wyrównać wierzch, wstawić do piekarnika i piec 15 minut.
W tym czasie przygotować masę serową:
- 200 g serka waniliowego (dowolnego, lubię President)
- 600 g trzykrotnie mielonego twarogu (może być również z wiaderka)
- 250 g cukru pudru
- 4 jajka
Wyjąć z piekarnika tortownicę ze spodem, wlać masę serową, wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 160 st C i piec 50 minut.
Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i ostudzić sernik w piekarniku.
Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i ostudzić sernik w piekarniku.
Po całkowitym ostudzeniu, przygotować wierzch:
- 200 g białej czekolady
- 5 łyżek niesłodzonego mleka skondensowanego lub śmietanki 36%
- 100 – 150 g cukierków śliwka w czekoladzie, bardzo drobno pokrojonych (opcjonalnie)
Cukierkami obsypać brzeg ciasta i odstawić do czasu, aż polewa czekoladowa stężeje.
Smacznego!
4 komentarze
Pięknie wygląda, bardzo elegancko :) Musiał smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuńDzięki!
UsuńAch, pycha! Wypróbuję przepis!:-)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie! Dziś przepis na pyszne śniadanie - jajka w pomidorach!
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam!:)
ten blog to jakas tragedia...
OdpowiedzUsuń