wtorek, 28 lipca 2015

MAKARON Z SOSEM SZPINAKOWYM Z GORGONZOLĄ PICCANTE I PIECZONYM ŁOSOSIEM

Makaron można przyrządzić na tysiąc sposobów, w moim domu najczęściej robimy go tak. Przygotowanie całego dania trwa tyle, ile ugotowanie makaronu. Swój niepowtarzalny, wyrazisty smak sos zawdzięcza gorgonzoli, która jest składnikiem najbardziej wyczuwalnym. 
Potrawa sprawdza się w ciągu tygodnia, kiedy każda minuta jest na wagę złota, jak i podczas specjalnych okazji, gdy chcemy przyrządzic coś specjalnego.
Danie można podać bez pieczonego łososia, wówczas sosu starczy dla 3 osób.

Składniki (na 4 porcje):
  • 4 porcje makaronu
  • 1 płat łososia
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 3 cebule szalotki, pokrojon w kostkę
  • 250 g świżego szpinaku
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 100 g gorgonzoli piccante
  • 1 suszona papryczka cayenne
  • olej
  • plasterki cytryny
  • sól, świezo zmielony pieprz
  • płatki migdałowe, świeża pietruszka (opcjonalnie)
Wykonanie:
  1. Łososia posolić, popieprzyć, obłożyć plasterkami cytryny, zawinąć w folię i piec 15-20 minut w 180 stopniach.
  2. Podczas gdy łosoś się piecze, przygotować sos. Na rozgrzanym oleju podsmażyć czosnek i cebulę. Dodać szpinak, kiedy puści wodę wlać śmietanę, i pokruszyć gorgonzolę oraz papryczkę cayenne. Zmniejszyć ogień i mieszać od czasu do czasu, aż ser się rozpuści.  Sos  do smaku doprawić solą i pieprzem.
  3. Makaron przykryć sosem, na wierzchu ułożyć kawałki łososia. Całość posypać płatkami migdałowymi i świeżą pietrzuszką.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz