sobota, 18 lipca 2015

WEGAŃSKIE CIASTO BANANOWE Z PORZECZKAMI I GORZKĄ CZEKOLADĄ


Oto wegańska wersja chlebka bananowego. Pierwsza blacha rozeszła się migiem i szybko trzeba było szykować kolejną porcję. Wykonanie, jak to często u mnie bywa, jest banalnie proste. Wystarczą składniki, miska, łyżka i odrobina szczerych chęci. W mojej wersji kwaskowatość porzeczek równoważy gorzka czekolada, ale do przyrządzenia tego ciasta możecie użyć dowolnych owoców lub zamienić je na orzechy, bakalie lub w ogóle zrezygnować z dodatków. Polecam bardzo!

Składniki (forma 20x30):
  • 4 przejrzałe banany średniej wielkości
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka porzeczek
  • 2 paski gorzkiej czekolady, posiekanej drobno
Wykonanie:
  1. Mąki, proszek do pieczenia, cukier i sól wymieszać w misce.
  2. Banany i sok z cytryny zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać do niej olej, wymieszać łyżką. Wsypywać suche składniki, cały czas mieszając.
  3. Ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej olejem i obsypanej mąką. Na wierzchu ułożyć porzeczki i posiekaną czekoladę (lekko je docisnąć).
  4. Piec 45 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka.
Smacznego!

4 komentarze:

  1. Ciasto na pewno pyszne, bardzo owocowe.

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś idealnego! Kocham ciasta z dodatkiem bananów <3 :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. nie ma to jak chlebek bananowy (czy też ciasto) , uwielbiam ten smak :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ to ciasto musiało być pyszne! *.*
    Wygląda cudownie! :)
    Piękne zdjęcia! <3

    OdpowiedzUsuń