środa, 16 października 2013

CHLEBEK BANANOWY


To właśnie po ten przepis najczęściej sięgam do książki "Apetyczna panna Dahl", szczególnie gdy jest zimno. Nie ma bowiem nic bardziej rozgrzewającego i podnoszącego na duchu od waniliowego - bananowego aromatu wydobywającego się z piekarnika. Podstawa udanego chlebka bananowego to przejrzałe, bardzo słodkie banany, a jego największą zaletą  jest niesłychanie szybkie i proste wykonanie. Możecie wrzucić do ciasta suszone owoce, orzechy, jednak mi najbardziej smakuje wersja podstawowa, z wanilią. Gotowe kromki można tostować, podawać z masłem, dżemem lub bez żadnych dodatków.



Składniki:
  • 4 bardzo dojrzałe banany, rozgniecione
  • 200 g brązowego cukru (wg mnie 100 g w zupełności wystarczy)
  • 1 jajko, rozbełtane
  • 75 g miękkiego masła
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 170 g mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody
Wykonanie:

  1. Piekarnik nagrzać do 180 st C. Podłużną formę o długości 20 cm posmarować masłem i posypać tartą bułką lub mąką.
  2. Włóż rozgniecione banany do dużej miski. Utrzyj je z masłem, cukrem, jajkiem, ekstraktem waniliowym. Dodaj sodę i sól, a na końcu ostrożnie wmieszaj mąkę.
  3. Przełóż ciasto do przygotowanej wcześniej formy. Piecz przez 1 h i odstaw do ostygnięcia.
Smacznego!


5 komentarzy:

  1. muszę wypróbować, ze składników wynika, że smakuje wyśmiecie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie podany ten chlebek na talerzyku :)
    robiłam i baaardzo mi smakował :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam już ten chlebek, ale jakoś mnie nie zachwycił. Jadłam już dużo lepsze chlebki bananowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniami, uwielbiam to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ten chlebek jest najlepszy! na śniadanie idealny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń