Składniki:
- 4 bardzo dojrzałe banany, rozgniecione
- 200 g brązowego cukru (wg mnie 100 g w zupełności wystarczy)
- 1 jajko, rozbełtane
- 75 g miękkiego masła
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 170 g mąki
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody
- Piekarnik nagrzać do 180 st C. Podłużną formę o długości 20 cm posmarować masłem i posypać tartą bułką lub mąką.
- Włóż rozgniecione banany do dużej miski. Utrzyj je z masłem, cukrem, jajkiem, ekstraktem waniliowym. Dodaj sodę i sól, a na końcu ostrożnie wmieszaj mąkę.
- Przełóż ciasto do przygotowanej wcześniej formy. Piecz przez 1 h i odstaw do ostygnięcia.
5 komentarze
muszę wypróbować, ze składników wynika, że smakuje wyśmiecie:)
OdpowiedzUsuńpysznie podany ten chlebek na talerzyku :)
OdpowiedzUsuńrobiłam i baaardzo mi smakował :)
Robiłam już ten chlebek, ale jakoś mnie nie zachwycił. Jadłam już dużo lepsze chlebki bananowe :)
OdpowiedzUsuńMniami, uwielbiam to ciasto :)
OdpowiedzUsuńten chlebek jest najlepszy! na śniadanie idealny pomysł :)
OdpowiedzUsuń