wtorek, 1 października 2013

DYNIOWE BABECZKI Z KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY

 Po śliwce przyszła kolej na następny dar jesieni, dynię. Sceptycy kręcą nosem narzekając, że ma ona zbyt mdły smak. Dla mnie to właśnie jej największy atut, stwarzający duże pole do popisu przyprawom, które aż garną się, by dodać jej nieco pikantnego pazura!
Babeczki są wspaniałe. Uroczo pomarańczowe dzięki dyni, rozgrzewające za sprawą korzennego aromatu, przykryte niebiańsko delikatnym kremem z białej czekolady.

Składniki (na 20 babeczek):
na babeczki:
  • 2 szklanki pure z dyni*
  • 1 szklanka oleju
  • 4 jaja, roztrzepane
  • 1, 25 szklanki cukru (najlepiej brązowego)
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/2 gałki muszkatołowej, świeżo startej
  • szczypta soli
  • 100 g orzechów włoskich (opcjonalnie)
na krem:

  • 400 ml kremówki
  • 200 g białej czekolady
  • skórka otarta z 1 cytryny
Wykonanie:
  1. W większej misce umieścić mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier, przyprawy i orzechy (jeśli ich używamy), w mniejszej misce pure z dyni, olej, jaja.
  2. Zawartość mniejszej miski wlać do większej, cały czas mieszając łyżką, rózgą lub mikserem (wybrałam to pierwsze).
  3. Ciasto przelać do foremek i piec w 180 stopniach przez 20-30 min. (do tzw. 'suchego patyczka').
  4. Teraz czas na krem. Kremówkę podgrzać porządnie w rondelku, nie doprowadzając do wrzenia. Czekoladę połamać na kawałki i wrzucić do miski. Do czekolady wlewać gorącą kremówkę, mieszając do czasu, aż cała czekolada się rozpuści. Miksturę przykryć folią i mocno schłodzić w lodówce (najlepiej całą noc).
  5. Czekoladową kremówkę ubić na sztywno, dodać skórkę cytrynową, wymieszać i  ozdobić wystudzone babeczki.
* pure można przygotować na dwa sposoby:

  • Nieobraną dynię pokroić na duże kawałki, wydrążyć pestki i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 1 h. Miękki miąższ wybrać łyżką i zmiksować blenderem.
  • Dynię obrać, pokroić w kostkę i umieścić w garnuszku na małym ogniu. Jeśli dynia będzie się przypalać, dolać wody, całość gotować do czasu, aż dynia zmięknie. Na koniec wszystko zmiksować blenderem.

Smacznego!


3 komentarze: