sobota, 19 października 2013

TORT MARCHEWKOWY Z SOLONYM KARMELEM

Bardzo mokre, korzenne ciasto marchewkowe wspaniale współgra z wyśmienitym, karmelowym kremem z ricotty.  Do kremu zużyłam ostatni słoik niesamowitego  

crème de caramel au beurre salé, przywiezionego z Bretanii, ale warto było!  

Poza tym, solony karmel z łatwością możecie przyrządzić sami, przepis znajdziecie TUTAJ.
Już dzisiaj wiem, że tort marchewkowy podam na Boże Narodzenie, z jedną tylko zmianą - przygotuję krem z półtora porcji, gdyż moim zdaniem było go zdecydowanie za mało.
Bardzo polecam!

Składniki:
ciasto:
  • 420 g startej marchewki
  • 315 g mąki
  • 150 g cukru
  • 330 ml oleju
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka solonego karmelu
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem:
  • 250 g ricotty
  • 120 g masła
  • 5 łyżeczek solonego karmelu, gęstego
  • 10 łyżeczek cukru
Wykonanie:
  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 C i wykładamy papierem tortownice o śr. ok. 22 cm.
  2. W misce mieszamy olej, jajka, cukier, wanilię oraz karmel. Ucieramy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. W drugiej misce mieszamy mąkę, cynamon, gałkę, proszek i sodę. 2 łyżki tej mieszanki mieszamy z marchewką.
  3. Przesypujemy suche składniki do mokrych i mieszamy łyżką lub szpatułką tylko do połączenia. Dodajemy marchewkę i mieszamy. Masę przekładamy do wyłożonej papierem formy i pieczemy przez 60 min. Studzimy i przekrawamy na 3 warstwy.
  4. Przygotowujemy krem. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Miksujemy masło z cukrem. Dodajemy po jednej łyżeczce solonego karmelu. Gdy składniki się połączą dodajemy ricottę, miksujemy do połączenia. Przekładamy kremem ciasto i smarujemy wierzch. Podajemy schłodzone. 
Smacznego!

(przepis na tort i karmel pochodzą z bloga Modern Taste)

8 komentarzy:

  1. genialne marchewkowe ciasto ! uwielbiam je ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda nieziemsko, moje smaki, cudny ! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, coś cudownego... Wilgotne ciasto i słodziutki karmel... Aż mi ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. upiekłam. proporcje świetne, ciasto rewelacyjne. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. i so would like to bake this but the recipe is in Polish! can anyone submit an english version please?


    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. You've got the google translator on the right but if It's not enough, let me know and I will submit an english version. :)

      Usuń