CIASTO MARCHEWKOWE W ZDROWSZEJ WERSJI

By Joanna Genderka - 09:16

Ukochane ciasto marchewkowe w wersji bardziej zdrowej i lżejszej w kalorie. Upiekłam je w sobotę wieczorem i rano,obłożywszy wcześniej ricottą, zjadłam jako porządne, niedzielne śniadanie. Pyszności!
To mój pierwszy wypiek z mąki z ciecierzycy (nie mieliłam ciecierzycy,tylko kupiłam gotową mąkę). Trochę się bałam, bo surowe ciasto miało nieco fasolowy posmak, ale po upieczeniu na szczęście zniknął. Mielone migdały można zastąpić 2 szklankami mielonych orzechów.


Składniki:
na ciasto:
  • 3 duże marchewki
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 & 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy (zmielonej w młynku suchej ciecierzycy)
  • 1 & 1/2 szklanki zmielonych na proszek migdałów
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego (można zastąpić innym)
  • 1/4 szklanki miodu lub syropu z agawy
  • 1 szklanka rodzynek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g posiekanych migdałów(dodałam od siebie)
na wierzch:
  • 1 opakowanie serka ricotta
  • 1 łyżeczka miodu
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii
  • skórka starta z 1 cytryny
Wykonanie:
  1. Rozgrzej piekarnik do 160*C. Zmieszaj w misce startą na dużych oczkach marchewkę, jajka, wanilię, cynamon, gałkę muszkatołową, mąkę z ciecierzycy, zmielone migdały, olej, miód, rodzynki, proszek do pieczenia. Połącz dokładnie składniki, po czym przełóż do wysmarowanej olejem kokosowym 20 cm formy do pieczenia. Piecz przez 1-1,5 godziny (zerknij po godzinie do piekarnika, czy ciasto jest już upieczone w środku). 
  2. Ostudź  i wysmaruj serkiem ricotta ubitym z miodem, ekstraktem z wanilii oraz skórką z cytryny.
Smacznego!
(przepis z bloga Co dziś zjesz na śniadanie)

  • udostępnij:

może ci się spodobać

5 komentarze

  1. Ja uwielbiam ciasto marchewkowe i myślę, że taka jego dietetyczna wersja również by mi zasmakowała.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy mąki z ciecierzycy nie próbowałam, zaciekawiłaś mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mąka z ciecierzycy brzmi super! Nigdy o takiej nawet nie słyszałam! A co do marchewkowego ciacha to piekę je bardzo często, ostatnio robiłam je nawet w formie tortu przekładając 3 blaty marchewkowego ciasta słodkim serkowym kremem, pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto marchewkowe to jedno z moich ulubionych! Planuję upiec je właśnie też w formie tortu i przełożyć bretońskim solonym karmelem. Na razie czekam na jakąś okazję :)

      Usuń