sobota, 12 października 2013

MUS CZEKOLADOWY

Prosty francuski deser w pełnej krasie.




Składniki:
  • 140 g gorzkiej, drobno posiekanej czekolady
  • 3 łyżki (45 ml) wody
  • 2 łyżki (30 ml) chartreuse (lub innego, ulubionego likieru)
  • 4 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • szczypta gruboziarnistej soli

Wykonanie:
  1. W średniej wielkości misce postawionej nad rondlem z ledwie gotującą się wodą rozpuść czekoladę z wodą i likierem, nie dopuszczając do tego, by zbyt mocno się rozgrzała. Zdejmij miskę z rondla, kiedy czekolada będzie już niemal całkowicie rozpuszczona, po czym rozmieszaj delikatne do uzyskania gładkiej konsystencji.Odstaw na bok.
  2. W suchej misce ubij białka z solą na sztywną pianę. Piana powinna być gładka i kremowa - nie grudkowata.
  3. Zmieszaj żółtka z czekoladą i dodaj do masy 1/3 ubitych białek, by stała się lżejsza.
  4. Zmieszaj pozostałą część piany z czekoladą, aż nie będzie w niej śladów białka. Przykryj miskę plastikową folią i schładzaj przez min. 3 h. (Możesz też rozdzielić mus do miseczek lub pucharków przez schłodzeniem).
Sposób podawania: Mousse au chocolat można podawać z bitą śmietaną lub wyjadać prosto z miski w gronie przyjaciół. Istnieje także wersja zamrożona. Zanurz łyżkę w bardzo gorącej wodzie, by łatwiej było nałożyć mus.
Przechowywanie: Mousse au chocolat można przechowywać do pięciu dni w lodówce, zaś w zamrażarce - do miesiąca.
Wariant przygotowania: Możesz wykorzystać inny ulubiony likier, np. grand marnier, rum czy armaniak, lub też całkowicie pominąć ten składnik, zastępując chartreuse kawą lub wodą.

(przepis Davida Lebovitza z książki "Słodkie życie w Paryżu")



2 komentarze: