Składniki:
- 140 g gorzkiej, drobno posiekanej czekolady
- 3 łyżki (45 ml) wody
- 2 łyżki (30 ml) chartreuse (lub innego, ulubionego likieru)
- 4 duże jajka w temperaturze pokojowej
- szczypta gruboziarnistej soli
Wykonanie:
- W średniej wielkości misce postawionej nad rondlem z ledwie gotującą się wodą rozpuść czekoladę z wodą i likierem, nie dopuszczając do tego, by zbyt mocno się rozgrzała. Zdejmij miskę z rondla, kiedy czekolada będzie już niemal całkowicie rozpuszczona, po czym rozmieszaj delikatne do uzyskania gładkiej konsystencji.Odstaw na bok.
- W suchej misce ubij białka z solą na sztywną pianę. Piana powinna być gładka i kremowa - nie grudkowata.
- Zmieszaj żółtka z czekoladą i dodaj do masy 1/3 ubitych białek, by stała się lżejsza.
- Zmieszaj pozostałą część piany z czekoladą, aż nie będzie w niej śladów białka. Przykryj miskę plastikową folią i schładzaj przez min. 3 h. (Możesz też rozdzielić mus do miseczek lub pucharków przez schłodzeniem).
Przechowywanie: Mousse au chocolat można przechowywać do pięciu dni w lodówce, zaś w zamrażarce - do miesiąca.
Wariant przygotowania: Możesz wykorzystać inny ulubiony likier, np. grand marnier, rum czy armaniak, lub też całkowicie pominąć ten składnik, zastępując chartreuse kawą lub wodą.
(przepis Davida Lebovitza z książki "Słodkie życie w Paryżu")
2 komentarze
deser grzesznie kuszący!
OdpowiedzUsuńMmm, coś cudownego...
OdpowiedzUsuń