Składniki:
- pół cebuli, pokrojonej w pióra
- oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 3 filety anchois, pokrojone na mniejsze kawałki
- kilka oliwek
- szklanka ugotowanej soczewicy
- pół szklanki przecieru pomidorowego
- pół łyżeczki kuminu
- świeżo zmielony czarny pieprz
- świeży szpinak
- oliwa z oliwek
- Na patelni umieścić czosnek pokrojony w plasterki i oliwę, rozgrzać. Wrzucić cebulę, anchois i smażyć do czasu, aż cebula się zeszkli.
- Całość zalać przecierem pomidorowym, dodać soczewicę i kumin, zagotować i gotować jeszcze 3 minuty, by smaki się przegryzły.
- Danie doprawić świezo zmielonym czarnym pieprzem i solą, jeśli trzeba. Podawać ze świeżym szpinakiem, skropionym oliwą z oliwek.
1 komentarze
Zapisuję!
OdpowiedzUsuń