SERNIK OREO

By Joanna Genderka - 11:42

Świetny sernik.  Kremowa, waniliowa masa serowa i całe mnóstwo ciemnych ciasteczek, które znajdziecie wszędzie (!), w spodzie, w środku sernika i na jego wierzchu. Zachwyca nie tylko wielbicieli oreo, ale także tych, którzy wcześniej tych ciasteczek nie znali.

Składniki na spód (tortownica 22 cm):

  • 150 g ciasteczek oreo (razem z nadzieniem)
  • 3 łyżki masła, roztopionego

na masę serową:

  • 1 kg sera na sernik (zmielonego trzykrotnie)
  • 200 ml śmietany kremówki 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyzki cukru waniliowego
  • 1 opakowanie ciastek oreo ok. 150 g, połamanych na ćwiartki
na wierzch:
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 2 łyzki cukru pudru
  • kilka ciastek oreo, połamanych na połowę
  • świeże owoce (opcjonalnie)
Wykonanie:
  1. Ciastka i masło na spód zmikswać blenderem. Powstałą masą wylepić  dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (boki wysmarować masłem), blachę włożyć do lodówki.
  2. Wszystkie składniki na masę serową(oprócz ciasteczek)  zmiksować krótko, tylko do połączenia składników. Masę wylać na schłodzony spód, wyrównać, do środka powciskać ciasteczka oreo, zatapiając je w masie.
  3. Piec w temperaturze 150ºC przez około 50 – 60 minut. Wystudzić w uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.
  4. Kwaśną śmietanę wymieszać z cukrem pudrem, wylać ją na wierzch sernika, poukładać połówki oreo i owoce.
Smacznego!

  • udostępnij:

może ci się spodobać

5 komentarze