wtorek, 22 grudnia 2015

ŚWIĄTECZNA MAKOWA OWSIANKA




Na śniadanie miał być makowiec. Ostatni, mały kawałek czekał, trochę schowany przed zgłodniałym okiem innych domowników, w kuchennej szafce. Sprawdzam rano, w szafce czeka na mnie talerzyk, trochę okruszków, makowca brak. A chęć na mak została.
Z ratunkiem przyszedł kubek masy makowej, której nadmiar został po ostatnim pieczeniu.
I tak, zamiast ciasta na śniadanie standardowo zjadłam owsiankę, świąteczną owsiankę (kolejną już na blogu klik). W parującej miseczce, oprócz czarnych ziarenek, znajdziecie też gorzką czekoladę, miód gryczany i cynamon, a na wierzchu chrupiące orzechy.


Składniki (1 duża porcja):

  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki masy makowej (najlepiej własnej roboty)
  • 1 łyżeczka miodu gryczanego
  • 2 kostki gorzkiej czekolady
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • odrobina soli
  • kilka posiekanych orzechów włoskich
Wykonanie:
  1. Wszystkie składniki (oprócz orzechów) umieścić w rondelku i gotować do czasu, aż płatki staną się miękkie. W razie gdyby owsianka zaczęła przywierać do dna, dolać trochę wody. Gotową owsiankę posypać orzechami.
Smacznego!

4 komentarze:

  1. owsianka w formie makowca to super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ ona gęsta! Uwielbiam takie :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam owsianki, ale takiej jeszcze nie jadłam. Musze koniecznie spórbowac :)

    OdpowiedzUsuń