sobota, 23 stycznia 2016

WEGAŃSKIE BROWNIE Z 5 SKŁADNIKÓW



To brownie to dla mnie słodycz IDEALNA. Zdrowa, wegańska, bezglutenowa. Poza tym jest bardzo proste i robi się je w mniej niż 5 minut. 
Podaję przepis podstawowy, który możecie dowolnie zmodyfikować dodając do ciasta ulubione orzechy czy czekoladę. Dzięki temu brownie nigdy się Wam nie znudzi! 

Składniki (forma o wymiarach 20x30 cm):
  • słoik masła orzechowego (ok. 350 g)
  • 5 dojrzałych bananów
  • 1/4 szklanki kakao
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier/ miód do smaku ( u mnie 2 łyżki miodu)
Wykonanie:
  1. W kąpieli wodnej lub mikrofalówce podgrzej masło orzechowe (powinno stać się bardziej płynne).
  2. Banany zmiksuj blenderem na gładką masę, dodaj do nich resztę składników i wymieszaj.
  3. Przelej masę do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180 stopniach przez około 20 minut, do 'suchego patyczka'. Przed krojeniem wystudź całkowicie.
Smacznego!


2 komentarze:

  1. Z racji alergii na pszenicę i mleko wyszukuję różnych alternatyw zdrowych słodyczy, to brownie nadaje się idealnie. Muszę w końcu zrobić swoje ;)

    OdpowiedzUsuń