poniedziałek, 15 lutego 2016

POTRÓJNIE KOKOSOWE KULKI MOCY


Potrójnie kokosowe kulki mocy! Pełne zdrowego tłuszczu kokosowego, wspaniałe jako potreningowa przekąska. Nuta cytrusowa przełamała nieco kokosową słodycz i  nadała im wyrazistego smaku. Najbardziej smakowały mi jeszcze ciepłe, gdy skórka była najbardziej chrupiąca, a środek miękki i delikatny.

Składniki (12 sztuk):

  • 2 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 szklanki mleka kokosowego* (można zastąpić innym) 
  • 5 łyżek oleju kokosowego
  • dowolny słodzik (cukier, ksylitol, miód itd.)
  • 1 szklanka otrębów owsianych
  • 2 jaja
  • skórka otarta z 1/2 limonki
Wykonanie:

  1. Wiórki kokosowe umieścić w suchym garnku i podprażyć na dużym ogniu. Mieszać cały czas,  by wiórki się nie przypaliły. Gotowy kokos jest lekko brązowy.
  2.  Zmniejszyć ogień i zalać zawartość garnka mlekiem. Gotować na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas, aż  płyn wyparuje a wiórki zmiękną. 
  3. Do garnka dodać olej kokosowy, słodzik i otręby, wymieszać. Ostudzić i schłodzić w lodówce przez min. pół h. Po chłodzeniu dodać 2 jajka i skórkę z limonki, całość dobrze wymieszać.
  4. Z masy kokosowej uformować kulki i piec je 15 minut w 180 stopniach. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
Smacznego!

*skorzystałam z mleka kokosowego z kartonu, jeśli chcesz użyć tego gęstszego, z puszki, dodaj 1 puszkę a druga szklankę zastąp wodą

3 komentarze:

  1. z chęcią porwałabym choćby jedną ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm, kokosanki! pyszne, jedne z moich ulubionych ciasteczek ogółem

    OdpowiedzUsuń