sobota, 19 marca 2016

GRANOLA ORZECHOWA Z SUPER FOODS


Gdy orzechy nie są w stanie zaspokoić Twojego orzechowego głodu, do dzieła wchodzi ta granola. 100 % 'orzechowości' zapewnione przez masło orzechowe, które opatula każdy płatek owsiany. Do tego cała armia superfoods, czyli najzdrowszy ze wszystkich tłuszczy olej kokosowy, nasiona chia czy jagody goji. Sprawa jest jasna - nic z rana nie doda Ci więcej energii!


Składniki:
  • 5 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki nasion chia
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • garść ulubionych orzechów, posiekanych
  • 2 i 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 4 łyżki  jagód goji
  • 10 daktyli, pokrojonych na 5 części
Wykonanie:
  1. Masło orzechowe podgrzać razem z olejem kokosowym aż całość się rozpuści (najlepiej zrobić to w kąpieli wodnej, ale można też na małym ogniu lub w mikrofalówce). Do roztopionej masy dodać nasiona chia, siemię lniane, wiórki kokosowe, posiekane orzechy i płatki owsiane. Całość wymieszać.
  2. Piec w 170 stopniach około 45 minut często mieszając ( orzechy lubią się przypalać).
  3. Gotową granolę lekko ostudzić i do jeszcze ciepłej dodać gorzką czekoladę (czekolada lekko się roztopi i zlepi granolę tworząc coś w rodzaju crunchy).
  4. Gdy całość całkowicie wystygnie wmieszać jagody goji i daktyle. Przechowywać w suchym i szczelnym pojemniku.
Smacznego!

1 komentarz: