niedziela, 17 kwietnia 2016

SERNIK Z OWOCAMI LEŚNYMI I GORZKĄ CZEKOLADĄ

Słodko - kwaśny, czekoladowo - leśny sernik słodzony mlekiem skondensowanym. W spodzie znajdziecie także orzechy włoskie. Wysoki, dostojny, dobrze się kroi. Taki na specjalną okazję.


Składniki (tortownica 24 cm):

na spód:
  • 250 g ciasteczek z kawałkami czekolady albo digestive
  • 50 g orzechów włoskich 
  • 25 g kakao 
  • 85 g masła niesolonego 
na masę serową:
  • 1 kg twarogu, trzykrotnie zmielonego 
  • ok. 400 g mleka słodzonego skondensowanego tj. cała puszka
  • 2 1/2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 
  • 130-150 g świeżych owoców leśnych (mogą być mrożone)
  • 50 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej 
  • 5 jajek 
na polewę:
  • 150 g owoców leśnych
  • 2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
  1. Przygotować spód: ciasteczka rozdrobnić w rękach, podobnie orzechy i wrzucić je do miski. Masło rozpuścić w rondelku i wlać do miski z ciasteczkami. Dodać kakao i całość zmiksować blenderem. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem.Masą ciasteczkową wylepić dno formy i boki mniej więcej do 4/5 wysokości. Tortownicę włożyć do lodówki.
  2. Teraz czas na masę serową.Ser i mleko skondensowane umieścić w misce. Następnie dodać cukier waniliowy i sok z cytryny. Miksować do połączenia, po czym wbijać po jednym jajku, miksując po każdym jak najkrócej. Na samym końcu dodać owoce i posiekaną czekoladę. Wymieszać za pomocą szpatułki.
  3. Masę wlać do przygotowanej formy. Piec 90 minut w 150 stopniach. Studzić w otwartym piekarniku, później chłodzić w lodówce min. 5 h.
  4. Składniki polewy umieścić w garnuszku i gotować na małym ogniu do czasu, aż całość zgęstnieje. Ostudzić i wylać na schłodzony sernik.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz