niedziela, 24 kwietnia 2016

WEGAŃSKIE CIASTKA CZEKOLADOWE Z FASOLI


Wciągające, bardzo szybkie i proste w przygotowaniu ciastka czekoladowe z fasoli. Taka zdrowsza i wegańska alternatywa dla ciastek maślanych. Są bardziej gorzkie niż słodkie, więc jeśli ktoś nie uważa, że czekolada powinna by właśnie gorzka, niech doda więcej syropu z agawy (można zastąpić cukrem).


Składniki (około 7-9 sztuk ciastek):
  • 1 kopiasta szklanka ugotowanej czerwonej fasoli (można użyć z puszki)
  • 3 łyżki syropu z agawy
  • 2 łyżki oleju roślinnego (użyłem rzepakowego)
  • 2 łyżki mleka roślinnego
  • 3 łyżki kakao
  • ½ – 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • szczypta soli
  • ⅓ tabliczki gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 1/3 szklanki  posiekanych orzechów laskowych
Wykonanie:
  1. Wszystkie składniki oprócz czekolady i orzechów zmiksować blenderem na gładką masę. Odstawić na 10 minut, by siemię wchłonęło wodę.
  2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć łyżkę ciasta, spłaszczając utworzyć okrąg. Posypać czekoladą i orzechami.
  3. Piec 20 minut w 180 stopniach, po tym czasie będą lekko miękkie, stwardnieją po ostudzeniu.
Smacznego!

(bazowałam na przepisie z bloga erVegan)




5 komentarzy:

  1. Po moich klopsach z fasoli, jestem pewna, że takie ciasteczka są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam. Pyszne! Dzięki za przepis :)
    Zamiast oleju rzepakowego dałam kokosowy, a syrop z agawy zamieniłam na syrop z daktyli.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bajer! Muszę kiedyś spróbować w tej wersji :).

      Usuń
  3. a ja mam ciasto czekoladowe z orzechami
    zapraszam do obserwowania http://fantastic-brand.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń