środa, 25 maja 2016

CZEKOLADOWE CIASTO BANANOWE Z OWOCAMI LEŚNYMI

Cały ogród w pełnej krasie! W końcu nadszedł ten długo oczekiwany moment, kiedy mogę zabrać aparat oraz to, co wyjęłam z piekarnika i zrobić zdjęcia na zewnątrz, gdzie za tło robią kwitnące kwiaty.
Kocham ciasta czekoladowe i bananowe, więc tym razem postanowiłam połączyć je w jedno. Dzięki bananom ciasto jest bardzo mokre, wręcz gliniaste (trochę w stylu brownie). Słodycz przełamują kwaśne owoce leśne - porzeczki, jeżyny, maliny i żurawina.



Składniki (tortownica 22-24 cm):
  • 3 banany
  • 1/2 szklanki roztopionego masła
  • 2 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki kakao
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki owoców leśnych
Wykonanie:
  1. Banany zmiksować blenderem lub zmiażdżyć widelcem, mieszając, dodać masło, rozbełtane jajka, cukry. 
  2. W osobnej misce wymieszać suche składniki i wsypać je do masy bananowej, cały czas mieszając.
  3. Surowe ciasto wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć owoce leśne. Piec w 180 stopniach przez około godzinę. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem. Można podać z dodatkową porcją owoców.
Smacznego!

1 komentarz: