niedziela, 26 czerwca 2016

PIEROGI ZE SZPINAKIEM, KASZĄ JAGLANĄ I PARMEZANEM


Zielone pierogi, ze szpinakiem, jaglaną i parmezanem. Dość delikatne, zasmakują tym, którzy dość sceptycznie podchodzą do tych zielonych liści.
Jeśli wolisz bardziej zdecydowany smak, dodaj więcej cebuli i czosnku.
Z cyklu 'porady' - pierogi można przygotować wcześniej, czekające w kolejce do gotowania przykryj zmoczoną, lnianą ścierką. Dzięki temu ciasto nie wyschnie i będzie delikatne


Składniki:
ciasto:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki bardzo ciepłej wody
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego
farsz:
  • 500 g świeżego szpinaku
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • sól, pieprz 
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • do podania - podsmażona cebulka
Wykonanie:
  1.  Ze składników na ciasto zarobić ciasto. Owinąć je folią i odstawić, by odpoczęło na pół h. W tym czasie przygotować farsz.
  2.  Na łyżce masła zeszklić cebulę i czosnek, dodać szpinak (pokrojony). Smażyć, aż szpinak puści wodę. Dodać ugotowaną kaszę jaglaną, parmezan, doprawić solą i pieprzem.
  3. Przygotowane ciasto rozwałkować, wykrawać koła wielkości filiżanki. Nakładać farsz, dobrze skleić zmoczone wcześniej brzegi.
  4. Gotować we wrzącej wodzie, dwie minuty od wypłynięcia. Podawać z podsmażoną cebulką.
Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz