PIEROGI ZE SZPINAKIEM, KASZĄ JAGLANĄ I PARMEZANEM
By Joanna Genderka - 20:00
Zielone pierogi, ze szpinakiem, jaglaną i parmezanem. Dość delikatne, zasmakują tym, którzy dość sceptycznie podchodzą do tych zielonych liści.
Jeśli wolisz bardziej zdecydowany smak, dodaj więcej cebuli i czosnku.
Z cyklu 'porady' - pierogi można przygotować wcześniej, czekające w kolejce do gotowania przykryj zmoczoną, lnianą ścierką. Dzięki temu ciasto nie wyschnie i będzie delikatne
Składniki:
ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki bardzo ciepłej wody
- 1/4 szklanki oleju roślinnego
- 500 g świeżego szpinaku
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- łyżka masła
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- sól, pieprz
- 4 łyżki startego parmezanu
- do podania - podsmażona cebulka
- Ze składników na ciasto zarobić ciasto. Owinąć je folią i odstawić, by odpoczęło na pół h. W tym czasie przygotować farsz.
- Na łyżce masła zeszklić cebulę i czosnek, dodać szpinak (pokrojony). Smażyć, aż szpinak puści wodę. Dodać ugotowaną kaszę jaglaną, parmezan, doprawić solą i pieprzem.
- Przygotowane ciasto rozwałkować, wykrawać koła wielkości filiżanki. Nakładać farsz, dobrze skleić zmoczone wcześniej brzegi.
- Gotować we wrzącej wodzie, dwie minuty od wypłynięcia. Podawać z podsmażoną cebulką.
0 komentarze