sobota, 2 lipca 2016

MAŚLANE CIASTKA Z LAWENDĄ


Klasyczne maślane ciastka w nieco innym wydaniu, bo z lawendą. W naszym ogrodzie jest jej całkiem sporo, więc w tym roku postanowiłyśmy z mamą nie tylko ją podziwiać i wąchać, ale i sprawdzić, jak smakuje. Całe szczęście, że wpadło nam to do głowy, bo ciastka wyszły świetne!
Mocny aromat lawendy świetnie współgra z orzeźwiająca skórką cytryny, a maślana aura wspaniale dopełnia całość.



Składniki:
  • 170 g masła, miękkiego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki miodu 
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki świeżych kwiatów lawendy (lub połowa ilości suszonej)
  • skórka otarta z połowy cytryny
Wykonanie:
  1. Masło ubić mikserem do białości razem z cukrem i miodem (zajmie to kilka minut).
  2. Dodać mąkę, kwiaty lawendy i skórkę z cytryny i wmieszać wszystko na wolnych obrotach miksera.
  3. Z ciasta uformować rulon, owinąć go w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Wyciągnąć ciasto, ściągnąć folię i odkrawać nożem talarki o grubości 0,5 cm.
  4. Piec w 160 stopniach, ok. 10 minut, do lekkiego zezłocenia.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Super pomysł na takie połączenie. Muszę koniecznie spróbować!

    OdpowiedzUsuń