Klasyczne maślane ciastka w nieco innym wydaniu, bo z lawendą. W naszym ogrodzie jest jej całkiem sporo, więc w tym roku postanowiłyśmy z mamą nie tylko ją podziwiać i wąchać, ale i sprawdzić, jak smakuje. Całe szczęście, że wpadło nam to do głowy, bo ciastka wyszły świetne!
Mocny aromat lawendy świetnie współgra z orzeźwiająca skórką cytryny, a maślana aura wspaniale dopełnia całość.
Składniki:
- 170 g masła, miękkiego
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki miodu
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki świeżych kwiatów lawendy (lub połowa ilości suszonej)
- skórka otarta z połowy cytryny
- Masło ubić mikserem do białości razem z cukrem i miodem (zajmie to kilka minut).
- Dodać mąkę, kwiaty lawendy i skórkę z cytryny i wmieszać wszystko na wolnych obrotach miksera.
- Z ciasta uformować rulon, owinąć go w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Wyciągnąć ciasto, ściągnąć folię i odkrawać nożem talarki o grubości 0,5 cm.
- Piec w 160 stopniach, ok. 10 minut, do lekkiego zezłocenia.
1 komentarze
Super pomysł na takie połączenie. Muszę koniecznie spróbować!
OdpowiedzUsuń