wtorek, 26 lipca 2016

OWSIANO-CYTRYNOWA KRAJANKA Z KWAŚNĄ ŚMIETANĄ, PORZECZKAMI I MIGDAŁAMI


To ostatnia rzecz, jaką zdążyłam upiec przed wyjazdem do Norwegii i muszę powiedzieć, że jest to zdecydowanie najlepsze nowe ciasto, jakie wyszło z mojego piekarnika ostatnimi czasy. Takie połączenie domowych ciastek owsianych i sernika z owocami, słodko - kwaśnie. Co ważne, jest banalne w wykonaniu, potrzebna Wam będzie jedynie miska, łyżka i kilka wolnych minut.
Porzeczki możecie śmiało zastąpić innymi kwaśnymi owocami, jak maliny czy jeżyny.
Bardzo polecam!


Składniki:
spód (blacha 20x30):
  • 8 łyżek masła
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 i 1/4 szklanki płatków owsianych
  • 3/4 szklanki cukru brązowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli
nadzienie:
  • duża kwaśna śmietana (400 g)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/3 szklanki cukru brązowego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka czarnych porzeczek
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
Wykonanie:
  1. Ze składników na spód zrobić kruszonkę. Wylepić nią formę wysmarowaną masłem.
  2. Kwaśną śmietanę wymieszać łyżką z cukrami i 3 łyżkami mąki. Masę wylać na spód, wierzch posypać czarnymi porzeczkami i migdałami.
  3. Piec w 180 stopniach przez ok. 40 min. Całkowicie wystudzić i chłodzić w lodówce przez przez min. 2 h.
Smacznego!

4 komentarze:

  1. Przepysznie wygląda ta krajanka :) Na pewno jeszcze lepiej smakuje niż wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Great article. I read this article properly. This is one of the best posts. Thanks sharing this article
    Redbubble,Spreadshirt uk,teefury coupon,t shirt hell,threadless us
    Teespring coupon,Teepublic coupon,80stees coupon codes

    OdpowiedzUsuń