Miodownik, czyli dwie warstwy ciasta miodowego, biszkopt i krem budyniowy łączący całość. Zawsze przygotowywany na specjalne okazje (musiał być gotowy z wyprzedzeniem, gdyż przed konsumpcją potrzebuje nocy schłodzenia). Po tym czasie początkowo twarde blaty miodowe magicznie miękną i można kroić!
Tym przepisem zaczynam cykl "Klasyki mego dzieciństwa", w którym będę dzielić się z Wami recepturami kultowymi w mojej rodzinie. Tymi przygotowywanymi naprędce, w zwykłą sobotę oraz takimi z górnej półki, zarezerwowanymi na specjalne okazje. Pomysł narodził się podczas pierwszego lockdownu, wiosną, gdy zamknięta w domu przez trzy miesiące po raz pierwszy od dłuższego czasu nie miałam ochoty na żadne nowe doznania smakowe, wymyślne dania z odległych miejsc. Zatęskniłam za dobrze znanymi aromatami, które pamiętałam od dziecka. I tak, zaczęłam odkurzać stare domowe przepisy.
Ciasto miodowe:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 150 gram masła
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki miodu
- 0,5 szklanki cukru
Biszkopt:
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 2 jaka
- 1/3 szklanki cukru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
- 0,5 litra mleka
- 200 gram masła
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
Wykonanie:
1. Najpierw należy przygotować biszkopt. Białka wbić do miski i ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypywać cukier i ubić do całkowitego rozpuszczenia się kryształków. Kolejno dodawać żółtka i chwilę ubijać. Na koniec wsypać obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszać, najlepiej szpatułką. Ciasto na biszkopt przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Następnie piec około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczony i dokładnie wystudzić.
2. Tera pora na blaty miodowe. Cukier, miód, masło lub margarynę, mleko przełożyć do garnka i roztopić na niewielkim ogniu, następnie wsypać sodę i
dokładnie mieszać. Masę wystudzić. Kolejno do mąki dodawać pozostałe
składniki : olej, jajka i roztopione i przestudzone składniki i
zagnieść miękkie ciasto. Podzielić na 2 równe części. Następnie każdą część
osobno rozwałkować na lekko posypanej mąką stolnicy. Przełożyć do dwóch
blaszek wyłożonych papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem. Piec 10-15 minut w temperaturze 170
stopni do zrumienienia, wystudzić.
3.Budyń przygotować wg przepisu na opakowaniu. Następnie masło utrzeć na puszystą masę, dodać cukier puder i chwilę ucierać, kolejno stopniowo dodawać zimny budyń i dalej miksować aż krem będzie puszysty.
4. Przekładanie: Pierwszy miodowy placek posmarować połową kremu, położyć biszkopt, a na niego drugą część kremu. Na wierzch włożyć drug blat miodowy, można czymś delikatnie obciążyć i schłodzić w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc.
Smacznego!
0 komentarze