sobota, 5 grudnia 2020

Wspomnienie lata. CIASTO Z SEREM I BRZOSKWINIAMI



W tym roku nasza brzoskwinia porządnie obrodziła. Niepozorne, małe drzewko wprost uginało się pod ciężarem pomarańczowych kuli. Niezliczona ilość zjedzonych prosto z drzewa, obdarowana rodzina, kilka kilogramów pokrojonych w kostkę i zamrożonych owoców. Z urodzaju powstało także to ciasto. Połączenie kruchego ciasta, masy serowej i bezy zawsze się obroni. Co prawda sezon na brzoskwinie już się skończył, ale te z puszki też dadzą radę!

Składniki:

półkruche ciasto (tortownica o średnicy 26 cm):

  • 3 szklanki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 5 żółtek
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa serowa:

  •  3 kostki sera półtłustego (750 g)
  • 125 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżka mąki pszennej

nadzienie i beza:

  • 0, 5 kg brzoskwiń (świeżych lub z puszki)
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru

Wykonanie:

  1. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto półkruche, łącząc składniki na stolnicy. Wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny.
  2.  Miękkie masło utrzeć z cukrem w misie miksera. Dodać jajka. Gdy się połączą dodawać stopniowo ser. Na koniec wmieszać budyń, mąkę i krótko zmiksować.
  3. Połowę ciasta umieścić w zamrażalniku. Białka ubić z cukrem na sztywną masę. Drugą połowę ciasta rozkruszyć na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Wylać masę serową, wyłożyć pokrojone w plasterki brzoskwinie. Przykryć bezą oraz startym ciastem (tym z zamrażalnika). 
  4. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 1 h. Ostudzić i schłodzić w lodówce min. 2 h.

  Smacznego! 


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza