niedziela, 15 listopada 2020

KREM Z POMIDORÓW MALINOWYCH I MLEKA KOKOSOWEGO

 
 
Zupę pomidorową lubi każdy, to prawda stara jak świat. Przygotowując ją ze świeżych pomidorów wchodzimy w całkiem nowy, wyższy poziom zupowych przyjemności. Użyłam odmiany malinowej, moim zdaniem najbardziej aromatycznej.

Składniki:
  • 1,5 kg pomidorów malinowych 
  • olej
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • kilka liści lubczyku (można zastąpić suszonym, 1 łyżeczka)
  • 0,5 l bulionu
  • puszka mleka kokosowego 400 ml
  • 0,5 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól, pieprz do smaku
  • świeży tymianek
Wykonanie:
 
1. Pomidory ponacinać i sparzyć wrzątkiem. Gdy woda nieco ostygnie obrać je ze skórki, wykroić gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę.
2. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, wędzoną paprykę i lubczyk. Smażyć ok. 5 minut, aż cebula się zeszkli i trochę przyrumieni. Dodać pokrojone pomidory i smażyć kolejne 5 minut, by sok pomidorowy się trochę zredukował.
3. Całość zalać bulionem, mlekiem kokosowy. Doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować dodatkowe 20 minut.
4. Zupę zmiksować blenderem. Doprawić octem balsamicznym, solą i pieprzem. Przed podaniem posypać świeżym tymiankiem. 
5. Podawać samą, w towarzystwie ryżu, makaronu ryżowego lub pajdy chleba z masłem.

Smacznego!

1 komentarz: