Składniki:
- 1,5 kg pomidorów malinowych
- olej
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- kilka liści lubczyku (można zastąpić suszonym, 1 łyżeczka)
- 0,5 l bulionu
- puszka mleka kokosowego 400 ml
- 0,5 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól, pieprz do smaku
- świeży tymianek
1. Pomidory ponacinać i sparzyć wrzątkiem. Gdy woda nieco ostygnie obrać je ze skórki, wykroić gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę.
2. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, wędzoną paprykę i lubczyk. Smażyć ok. 5 minut, aż cebula się zeszkli i trochę przyrumieni. Dodać pokrojone pomidory i smażyć kolejne 5 minut, by sok pomidorowy się trochę zredukował.
3. Całość zalać bulionem, mlekiem kokosowy. Doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować dodatkowe 20 minut.
4. Zupę zmiksować blenderem. Doprawić octem balsamicznym, solą i pieprzem. Przed podaniem posypać świeżym tymiankiem.
5. Podawać samą, w towarzystwie ryżu, makaronu ryżowego lub pajdy chleba z masłem.
Smacznego!
2 komentarze
Fajny pomysł który muszę wypróbować! :)
OdpowiedzUsuńMusi smakować cudowanie :)
OdpowiedzUsuń