Sernik chałwowy bez sklepowej chałwy, a z pastą sezamową - tahini. Dzięki temu sami możecie skontrolować poziom słodkości i posłodzić go czym chcecie (ja użyłam ksylitolu).
Przygotowany na kawowym spodzie, sernik jest bardzo chałwowy, słodki i treściwy, a wiśnie na wierzchu dodają mu nieco kwaskowatości.
Składniki (tortownica o średnicy 24 cm):
na spód:
- 200 g herbatników
- 80 g roztopionego masła
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 1 kg sera półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 5 jajek
- 200 g tahini
- 3/4 szklanki cukru lub ksylitolu
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 200 g kwaśnej śmietany
- 1/2 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru pudru
- na wierzch - konfitura wiśniowa
- Ciastka, kakao, kawę i masło na spód zmiksować blenderem. Powstałą masą wylepić dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (boki wysmarować masłem), blachę włożyć do lodówki.
- W misie miksera umieścić wszystkie składniki na masę serową i zmiksować do połączenia. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej ( taki sernik mocno urośnie, a potem opadnie, a tego nie chcemy!).
- Masę serową wylać na schłodzony spód, wyrównać. Piec w temperaturze 150ºC przez około 50 - 60 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Po tym czasie sernik wyjąć, a na jego powierzchni rozsmarować kwaśną śmietanę wymieszaną wcześniej z kakao i cukrem pudrem. Wstawić do piekarnika na dodatkowe 10 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 10 godzin.
- Przed podaniem rozsmarować na wierzchu konfiturę wiśniową.
3 komentarze
Wygląda bardzo zachęcająco! :)
OdpowiedzUsuńMniam! Sernik to coś co uwielbiam. Niebawem trzeba zrobić :D
OdpowiedzUsuńA czy jakaś inna konfitura by się nadawała niż wiśniowa? Średnio lubię wiśnie ;/
OdpowiedzUsuń