POMYSŁ NA EKSPRESOWY CZEKOLADOWY TORT WEGAŃSKI

By Joanna Genderka - 19:40

 


Dziś trochę mniej przepis, bardziej pomysł na szybki wegańskie ciasto, które posłużyło nam w roli jednego z tortów (luty to u nas miesiąc wybitnie urodzinowy!). Sprawdzi się, kiedy czekają Was goście w ciągu tygodnia, gdy nie ma czasu na produkcję czterech warstw ciasta i trzech kremów. Od tego są weekendy.

Bazę stanowi niezawodne awaryjne ciasto czekoladowe Jadłonomii, w środku znajdziecie konfiturę z czarnego bzu, poncz kawowy z whisky, a na wierzchu polewę czekoladową i maaaasę granatu. 

  Składniki (u mnie tortownica 22 cm):

ciasto: 

  • 1  i 1/2 szklanki mąki pszennej 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka zimnej kawy, naparu
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżka octu jabłkowego

polewa:

  • 1 tabliczka ulubione czekolady
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka wody 
do przełożenia i nasączenia:
  • słoiczek konfitury z czarnego bzu 
  • 1/3 szklanki kawy i 1/3 szklani whisky, wymieszane razem 
  • pestki z 1 granatu
Wykonanie: 
  1. Piekarnik nagrzać do180 stopni. Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić olejem.W dużej misce wymieszać: mąkę, cukier, kakao, sodę oczyszczoną i sól. W mniejszej misce wymieszać: ostudzoną kawę, olej i ocet, aż składniki się spienią.
  2. Wlać stopniowo mokre składniki do suchych, mieszając szpatułką do uzyskania lśniącej masy.
  3. Ciasto przelać do formy. Piec przez 3040 min. lub do tzw. suchego patyczka. Ostudzić, przekroić na pół.
  4. Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta, nasączyć połową kawowej mieszanki, wyłożyć konfiturę,  przykryć drugim blatem ciasta, nasączyć go resztą kawy z prądem. Wstawić do lodówki na min. godzinę. 
  5. W międzyczasie składniki polewy roztopić w kąpieli wodnej, polać nią ciasto, na wierzch wyłożyć pestki granatu.

 Smacznego!

 

 

(przepis na ciasto pochodzi z książki Marty Dymek "Jadłonomia po polsku")

  • udostępnij:

może ci się spodobać

1 komentarze