sobota, 21 czerwca 2014

DŻEM AGRESTOWY


Co roku mniej więcej o tej samej porze dostaje cynk od babci, że agrest jest już gotowy do obrywania. Z początku kwaśny i twardy, nie nadaje się do jedzenia prosto z krzaczka, za to świetnie sprawdzi się w przetworach i wypiekach. Zdobyte owoce planowałam zamrozić, by zimą wykorzystać je do przyrządzenia sernika agrestowego Jednak pierwsze zbiory okazały się na tyle obfite, że 4 kg agrestu postanowiłam zamienić w dżem. Dżem z rodzaju tych bardziej kwaśnych niż słodkich, świetny do przełożenia murzynka lub po prostu posmarowania naleśników czy chleba. Mam nadzieję, że na zimę ostanie się choć słoiczek.

Składniki (ok. 4 słoiki po 280 g):
  • 3 kg agrestu
  • 1 kg cukru
Wykonanie:
  1. Agrest umyć i odszypułkować, każdą kulkę przekroić na pół. Następnie wsypać agrest do dużego garnka z grubym dnem i zasypać cukrem. Odstawić na noc, by owoce puściły sok
  2. Następnego dnia zawartość garnka doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15 minut na małym ogniu. Ściągnąć z palnika i ponownie odstawić na min. 5 h (lub całą noc.
  3. Ostatni raz doprowadzamy całość do wrzenia i gotujemy na małym ogniu, często mieszając, aż płyn się zredukuje i dżem będzie miał odpowiednia konsystencję (mi zajęło to 5-6 h). Dobrą metodą sprawdzenia, czy dżem jest już odpowiednio gotowy, jest nałożenie na zimny talerzyk łyżeczki dżemu. Jeśli po chwili staje się gęsty i błyszczący to znak, że dżem jest gotowy. Jeśli jest rzadki i szybko spływa w dół, należy dalej kontynuować gotowanie.
  4. Gotowy dżem przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować.
*Słoiki podobnej wysokości umieścić w garnku tak, by się ze sobą nie stykały, zalać wodą do 2/3 wysokości słoików i gotować 20 minut.
Smacznego!

4 komentarze:

  1. Mmm pychota :)

    Zapraszam do mnie na kotleciki z kalafiora!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis fajny tylko ja go troche zmienilam na koncu tzn. goracy agrest przetarlam przez sito zeby nie było ziaren. Wyszedl super.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak u babci :) Bo moja babcia robi pyszne dzemy!

    www.allnnothing.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń