wtorek, 3 czerwca 2014

SAŁATKA MAJOWA


Ulubione majowe pyszności zawarte w jednej sałatce. Dojrzałe i przesłodkie truskawki, wyrośnięte rzodkiewki i długo wyczekane szparagi.  Na domiar dobrego, moja ulubiona kasza jaglana, roszponka i awokado, do którego od dawna  pałam szczerym uczuciem i nie potrafię się nim przejeść.
Całość oblana dressingiem z octem balsamicznym i różowym pieprzem z Kampot, które wspaniale zgrywają się ze smakiem truskawek.  

Składniki:
  • pęczek zielonych szparagów, pokrojonych na mniejsze kawałki
  • pół pęczka rzodkiewek, pokrojonych na cienkie  plasterki
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 opakowanie roszponki
  • 1 dojrzałe awokado, pokrojone w kostkę
  • 1,5 szklanki truskawek pokrojonych na połówki
  • 2 cebule szalotki, pokrojone w pióra (można zastąpić czerwoną cebulą)
  • 4 łyżki pestek słonecznika
  • posiekany szczypiorek
dressing:
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, świeżo zmielony pieprz (najlepiej różowy)
Wykonanie:
  1. Szparagi gotować przez 5 minut w osolonej wodzie, odcedzić i przelać na durszlaku lodowatą wodą.
  2. Składniki sałatki umieścić w misce, składniki dressingu wymieszać i polać nim sałatkę, całość przemieszać. Podawać od razu
Smacznego!

2 komentarze:

  1. ale wiosennie i pysznie wygląda! pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Łał! świetne! muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń