wtorek, 9 września 2014

UCIERANE CIASTO ORZECHOWE Z JEŻYNAMI I MALINAMI


Czy wiecie, jakie to uczucie wstać o 6 na grzyby i po dwugodzinnej przechadzce wrócić do domu z pustym koszyczkiem? Ja od niedzieli już wiem. W sumie, to mój tata był bardziej niepocieszony. Ja byłam zadowolona, że udało mi się wywlec z łóżka o tak wczesnej porze, by odwiedzić las w Olszy, w którym nie byłam od niepamiętnych czasów. I choć nie znaleźliśmy żadnych grzybów (nawet tych trujących!), jako nagroda pocieszenia w środku lasu czekało na nas piękne wrzosowisko.
Chcąc konstruktywnie wykorzystać resztę poranka, upiekłam ciasto ucierane. Z ostatkami jeżyn i malin oraz mielonymi orzechami. Wypiek sfotografowałam w ogrodzie, na tle cudownych hortensji mojej mamy. I choć Platon był aż zanadto zainteresowany ciastem, udało mi się uratować je przed pożarciem przez tę drapieżną bestię :-).

Składniki (tortownica o średnicy 18-22 cm, wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej!):

  • 100 g masła
  • 2/3 cukru trzcinowego
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 2/3 szklanki mielonych orzechów laskowych
  • 4 łyżki śmietany
  • 100 g jeżyn , 100 g malin + trochę do dekoracji
  • 50 g mlecznej czekolady, posiekanej (opcjonalnie)
  • cukier puder do posypania
Wykonanie:
  1. Masło utrzeć dobrze z cukrem na puszystą i jasną masę (ok. 5 min.). Nie przerywając miksowania dodać jajka, wbijając następne po tym, jak poprzednie dokładnie połączy się z masą. 
  1. W osobnej misce wymieszać mąkę, zmielone orzechy, cynamon, imbir i proszek do pieczenia . Wsypać 1/3 mikstury do masy maślano – jajecznej i zmiksować wszystko na gładką masę. Dodać dwie łyżki śmietany, dalej miksować. Dodać następną porcję mąki i ostatnią łyżkę śmietany. Wsypać ostatnią porcję mąki i miksować krótko, tylko do połączenia.
  1. Masę przelać do natłuszczonej tortownicy na wierzchu wysypać jeżyny i maliny, lekko je docisnąć.  Piec w 180 stopniach przez około 40 minut. Ciasto jest gotowe, gdy patyczek w nie wbity wychodzi suchy. Ostudzić, posypać cukrem pudrem i podawać z dodatkową porcją owoców.


Smacznego!


1 komentarz: