środa, 17 września 2014

PASTA Z PIECZONEJ PAPRYKI, PESTEK SŁONECZNIKA I TOFU


Pasta, którą powinniście przygotować póki sezon na paprykę w pełni. Pałam szczerym uczuciem do pieczonej papryki i okazało się, że domownicy również. Pierwszą miską posmarowaliśmy kanapki, w drugiej maczaliśmy nachosy na imprezie pożegnalnej dla Zwierzi. Świetna sprawa!


Składniki:
  • 5 czerwonych papryk
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • 50 g tofu
  • 3 łyżki oliwy
  • pół pęczka pietruszki, posiekanej
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
  1. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec ok. 40 min., do czasu, aż skórka ściemnieje i zacznie odchodzić od warzywa (można to również zrobić w mikrofalówce ustawionej na funkcji grill).
  2. Papryki wyciągnąć z piekarnika, przeciąć na pół, by woda z nich wypłynęła, a warzywa ostygły.
  3. Chłodne papryki obrać ze skóry i umieścić w misce razem z resztą składników. Całość zmiksować na jak najbardziej gładką masę. 
  4. Wierzch pasty polać dodatkową oliwą i posypać łyżką słonecznika. podawać schłodzoną.
Smacznego!

4 komentarze:

  1. świetny pomysł na pastę! chętnie kiedyś wypróbuję :)
    i oczywiście zdjęcia - są super! :)

    OdpowiedzUsuń