niedziela, 19 października 2014

CIASTO CZEKOLADOWE Z BURAKAMI, POLEWĄ Z CZEKOLADY I MASŁA ORZECHOWEGO ORAZ SOLONYMI ORZESZKAMI



 Tak dobrej czekoladowej rzeczy nie jadłam, oj, dawno. Ciasto z rodzaju tych 'naj'. Najbardziej czekoladowe, najwilgotniejsze, najprostsze, najszybsze, no i oczywiście najpyszniejsze. Po prostu.
Żeby nie było 'tylko' czekoladowo, do polewy przemyciłam ukochane masło orzechowe. Wszyscy lubią, gdy chrupie, więc całość posypałam prażonymi, solonymi orzeszkami.
Tortownica o średnicy 18 cm okazała się oczywiście za mała, by sprostać apetytom wszystkich entuzjastów tego ciasta. Musiałam się nieźle natrudzić i dobrze schować ostatni kawałek, by przetrwał do poniedziałku. Sprezentowałam go w anatomicum koleżance z grupy, chcąc odwdzięczyć się za przysługę.
Następnym razem z pewnością upiekę podwójną porcję .



Składniki (tortownica o średnicy 18 cm):
ciasto:
  • 1 szklanka dowolnej mąki (użyłam pszennej pełnoziarnistej)
  • 3/4 szklanki kakao
  • 1 szklanka cukru trzcinowego (biały tez się sprawdzi)
  • 3 jajka, rozkłócone widelcem w szklance
  • 3 średniej wielkości buraki
  • 3/4 szklanki oleju
  • łyżka cukru waniliowego
  • 100 g gorzkiej czekolady, roztopionej i przestudzonej 
polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 czubate łyżki masła orzechowego (z kawałkami orzeszków lub bez)
  • 50 g orzeszków ziemnych, solonych i podprażonych na suchej patelni 
Wykonanie:
  1. Buraki owinąć folią i piec ok. 30 minut w 250 stopniach, aż zmiękną (można je również ugotować). Gdy się ostudzą, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Starte buraczki powinny zajmować 1 i 1/4 szklanki.
  2. W jednej misce wymieszać olej, jajka, starte buraki i rozpuszczoną czekoladę. W drugiej mąkę, kakao i cukry. Suche składniki wsypywać stopniowo do mokrych, cały czas mieszając. Powinno powstać w miarę gładkie ciasto. 
  3. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 190 stopniach ok. 40 minut, do 'suchego patyczka'. Wystudzić.
  4. Podczas gdy ciasto się studzi, przygotować polewę. Tabliczkę gorzkiej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i dodawać ją stopniowo do masła orzechowego, mieszając. 
  5. Kiedy polewa nieco stężeje, wylać ją na ostudzone ciasto. Całość posypać orzeszkami.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Wygląda bosko :) Ciekawe połączenie słodkiej czekolady z orzeszkami, bardzo interesujący przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto rewelacja!!! bardzo proste, bardzo szybkie i chyba nie może się nie udać. :) super, polecam

    OdpowiedzUsuń