sobota, 11 października 2014

CIASTO DYNIOWE Z GRUSZKAMI, ŻURAWINĄ I ORZECHAMI LASKOWYMI



Zazwyczaj porę roku można u mnie łatwo odgadnąć zerkając na to, co wyciągam z piekarnika. To arcywilgotne, typowo jesienne ciasto jest  połączeniem delikatnego pomarańczu dyni, jędrnych gruszek, suszonej żurawiny. Na domiar dobrego sporo przypraw korzennych i orzechy laskowe prosto z leszczyny rozpościerającej swój wielki, zielony baldachim nad naszym tarasem.



 Składniki (tortownica o średnicy 22 cm):
  • 3 jaja
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 szklanka oleju
  • 2,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonych goździków
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki pure z dyni*
  • 2 garście suszonej żurawiny
  • 0,5 szklanki posiekanych orzechów laskowych
  • 4 średnie lub małe twarde gruszki, obrane
Wykonanie:
  1. Jaja ubić z cukrem na puszystą masę (zajmie to około 5 minut), po tym czasie, cały czas miksując, wlewać stopniowo olej. Mąkę wymieszać z przyprawami i proszkiem do pieczenia.
  2. Ubijając, dodawać do masy jajecznej mąkę na przemian z dyniowym pure. Powinno powstać gładkie ciasto. Na koniec delikatnie wmieszać suszoną żurawinę i orzechy laskowe.
  3. Ciasto przelać do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Szypułki gruszek ściąć tak, by łatwo było je ustawić prosto w formie. Owoce zanurzyć w cieście.
  4. Piec w 180 stopniach, 50-60 minut. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.
Smacznego!

* dyniowe pure można łatwo przygotować samemu. Wystarczy nieobraną dynię pokroić w plastry i piec w 180 stopniach około 25 min., do całkowitej miękkości. Potem oddzielić miąższ od skórki i rozdrobnić widelcem lub zmiksować blenderem.

3 komentarze: