ROLADA BISZKOPTOWA Z WANILIOWYM KREMEM I PORZECZKAMI (bezglutenowa)

By Joanna Genderka - 08:06


Z uwagi na to, że w naszym ogrodzie trwa porzeczkowa inwazja, sezon letnich wypieków rozpoczęłam szybką roladą z dodatkiem tych właśnie owoców. Biszkopt został przygotowany na mące ziemniaczanej, więc jest bezglutenowy. Wypełnienie to najprostszy krem waniliowy, wszystkie składniki wystarczy wymieszać łyżką. Na zdjęciu powyżej widać, że nadzienie jest bardziej owocowe niż kremowe, ale proporcje można zmienić wg upodobań.
Przepis znalazłam na blogu waniliowa chmurka.


Składniki:

  • 3 jaja
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
na krem:

  • 250 g mascarpone
  • 200 g serka kanapkowego naturalnego/śmietankowego (np. Turek)
  • 2 łyżki cukru pudru (można dać więcej)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • porzeczki ( ok. 1 szklanka)
Wykonanie:

  1. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać. Żółtka oddzielić od białek.
  2. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Później dodawać po jednym żółtku.
  3. Miksując na najniższych obrotach wsypywać przesianą, mączną mieszankę, łyżka po łyżce.
  4. Surowy biszkopt wylać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozsmarować masę tak, by była równej grubości.
  5. Piec w 180 stopniach przez 8 minut. Po tym czasie wyjąć biszkopt z piekarnika i od razu oddzielić go od papieru do pieczenia. Ciasto zrolować, najlepiej wzdłuż dłuższego boku, za pomocą mokrego ręcznika kuchennego i zostawić je tak do całkowitego wystudzenia.
  6. Podczas, gdy biszkopt się studzi, wymieszać łyżką wszystkie składniki kremu (oprócz porzeczek) na gładką masę.
  7. Wystudzoną roladę posmarować kremem, na nim wyłożyć porzeczki, całość zwinąć i chłodzić w lodówce przez min. 1 h. Przed podaniem obsypać cukrem pudrem.
Smacznego!


  • udostępnij:

może ci się spodobać

5 komentarze