piątek, 9 września 2016

CIASTO ZE ŚLIWKAMI I MIELONYMI ORZECHAMI I OLIWĄ


Takie przepisy na ciasta cenię sobie najbardziej. Bardzo szybkie, bez konieczności wyciągania miksera, do których mogę dodać te owoce, które mam akurat w domu czy w ogrodzie.
Aromat podprażonych orzechów jest tutaj mocno wyczuwalny (możecie je zastąpić migdałami), a smak oliwy świetnie komponuje się ze śliwkami.



Składniki (tortownica o średnicy 23 cm lub blacha 20x30 cm):

  • 1 szklanka mielonych orzechów podprażonych na suchej patelnii 
  • 1 i 1/4 szklanki  mąki pszennej
  • 1/2 szklanku cukru (najlepiej brązowego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1/3 oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
  • 6 dojrzałych śliwek, pokrojonych w paski
Wykonanie:
  1. W większej misce wymieszać wszystkie suche składniki. W mniejszej wymieszać widelcem wszystkie mokre.
  2. Zawartość obydwu misek połączyć razem łyżką lub rózgą, do uzyskania gładkiej masy.
  3. Surowe ciasto przelać do formy wysmarowanej olejem lub masłem, na wierzchu ułożyć śliwki. Piec w 180 stopniach przez 45-55 minut.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Bardzo fajny przepis, pysznie to wygląda :-)
    Zapraszam do mnie :-)
    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń