Aromat podprażonych orzechów jest tutaj mocno wyczuwalny (możecie je zastąpić migdałami), a smak oliwy świetnie komponuje się ze śliwkami.
Składniki (tortownica o średnicy 23 cm lub blacha 20x30 cm):
- 1 szklanka mielonych orzechów podprażonych na suchej patelnii
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanku cukru (najlepiej brązowego)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1/3 oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 6 dojrzałych śliwek, pokrojonych w paski
- W większej misce wymieszać wszystkie suche składniki. W mniejszej wymieszać widelcem wszystkie mokre.
- Zawartość obydwu misek połączyć razem łyżką lub rózgą, do uzyskania gładkiej masy.
- Surowe ciasto przelać do formy wysmarowanej olejem lub masłem, na wierzchu ułożyć śliwki. Piec w 180 stopniach przez 45-55 minut.
1 komentarze
Wygląda przepysznie ! :)
OdpowiedzUsuń