Mając spory zapas przecenionych, przejrzałych bananów, chciałam upiec do kawy coś, co zjedzą wszyscy domownicy, łącznie z moją siostrą, która jest weganką. Tak oto powstał najprostszy wegański chlebek bananowy. Bardzo mokry, delikatny w środku, z chrupiącym, cukrowym wierzchem, Jest świetny i w niczym nie odstaje od klasycznego chlebka, z masłem i jajami (dotychczas moim ulubionym był ten od Sophie Dahl).
Wg nas najlepiej smakuje grubo posmarowany domowymi powidłami.
Składniki (keksówka 10x20 cm):
- 4 bardzo dojrzałe banany
- 1/3 szklanki oleju
- 1/3 szklanki wody
- 1/4 szklanki cukru + 1 łyżka do posypania
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniu
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 szklanki ulubionych orzechów lub pestek
- Banany rozgnieść widelcem, dodać do nich resztę płynnych składników i obydwa cukry.
- Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą, solą, cynamonem i orzechami. Całość przesypać do bananowej mieszanki i wymieszać łyżką aż powstanie gładkie ciasto.
- Ciasto przelać do keksówki wysmarowanej olejem i posypanej mąką. Posypać wierzch łyżką cukru. Piec w 170 stopniach ok. 30 minut.
4 komentarze
Faktycznie bardzo prosty w zrobieniu :) A na pewno jest pyszny!
OdpowiedzUsuńGenialne! Nie jestem weganinem, ale jem doslownie sladowe ilosci miesa. Nie lubię. Nie toleruję. Dlatego zawsze mi mówiono, że nie zbuduję masy i będę takie chuchełko. Zacząłem się interesować wegetarianizmem i weganizmem, bo wiem, ze sa kulturysci normalnie na tej diecie. Z www. kcalmar.com zacząłem się odzywiać i nie chcę krakać, ale po mcu zacząłem widzieć efekty. Oczywiście treningi regularne!
OdpowiedzUsuńWłaśnie spróbowałam, wyszedł pyszny :) tylko mój piekł się aż 50 minut.
OdpowiedzUsuńczy mozna użyc mąki kokosowej ? Czy zmieni sie cos w ilości wody oleju itp. ? Slyszałam ze właśnie mąka kokosowa bardzo lubi "pić" ... ?
OdpowiedzUsuń