Stwierdziłam, że sezon świątecznych wypieków najlepiej będzie zacząć po prostu piernikiem. Jest bardzo aromatyczny, strukturą przypomina bardziej nasze polskie pierniki niż mokre, brytyjskie, pieczone na melasie.
Składniki (na keksówkę o wymiarach 25x12 ):
- 120 g miodu
- 50 g masła
- 2 łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- po 1/2 łyżeczki zmielonych goździków, kardamonu, ziela angielskiego, gałki muszkatołowej (zastąpiłam gotową przyprawą korzenną)
- 3 jajka
- 100 g cukru pudru
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 300 g mąki
- 1/4 szklanki mleka
- 200 g suszonych śliwek (warto je wcześniej namoczyć przez 1 h w rumie lub ulubionym likierze)
- 100g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki masła
- płatki migdałowe
1. Włożyć do rondelka miód, masło i przyprawy. Podgrzewać, aż masło i miód się roztopią, wymieszać. Zdjąć z ognia.
2. Jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę.
3. Do korzennej masy dodać sodę, wymieszać i wlać ją do jajek. Wymieszać mikserem na najniższych obrotach.
4. Dodać połowę mąki, krótko wymieszać. Wlać mleko i wsypać resztę mąki, wymieszać.
5. Śliwki pokroić, obtoczyć odrobinę w mące i dodać do ciasta, wymieszać łyżką.
6. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piekłam w temperaturze 180 stopni C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
7. Czekoladę razem z masłem roztopić na parze, wymieszać. Polać nią wierzch ciasta i posypać płatkami migdałowymi.
Smacznego!
4 komentarze
Aż u mnie zapachniało świętami...Pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńo kurcze, idealny! i idealnie uwieńczony tymi migdałami!
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale, bardzo apetycznie,
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło
Bardzo mi się tutaj spodobało, nie bywałam wcześniej na Twoim blogu, a tu bardzo czarownie i pachnąco- super ściereczka/ obrusik- urzekła mnie prawie tak bardzo jak ten piernik :D
OdpowiedzUsuń