piątek, 18 kwietnia 2014

MURZYNEK Z WIŚNIAMI I WIŚNIOWYM LUKREM


Mokry i bardzo prosty w przygotowaniu murzynek. Kilka kawałków podałam polane kwaśnym lukrem wiśniowym (ten kolor!), a część dodatkowo przełożyłam dżemem o tym samym smaku, i właśnie ta wersja smakowała mi najbardziej.
Ciasto możecie upiec również bez wiśni, po upieczeniu przełożyć dowolnym dżemem i posypać cukrem pudrem, jak tradycyjny murzynek. 


Składniki:
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 120 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki wiśni bez pestek (świeże lub mrożone)
  • na lukier : sok wiśniowy i cukier puder
  • do posypania : płatki migdałowe, granola, ulubione pestki
Wykonanie:
  1. Cukier, mleko, kakao i masło umieścić w garnku i zagotować, co jakiś czas mieszając. Ostudzić.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, jajka rozbełtać widelcem w szklance. Do kakaowej, ostudzonej mieszanki dodać jajka, zmiksować. Dodawać stopniowo mąkę, cały czas mieszając.
  3. Surowe ciasto przełożyć do tortownicy (spód wyłożony papierem do pieczenia, boki wysmarowane masłem), na wierzchu ułożyć wiśnie. Piec 40-50 min. w 180 stopniach, do suchego patyczka.
  4. Z soku wiśniowego i cukru pudru ukręcić lukier, polać nim ostudzone ciasto. Całość posypać granolą, płatkami migdałowymi lub ulubionymi pestkami. Murzynka można również przekroić na pół i przełożyć wiśniowym dżemem.
Smacznego!

1 komentarz: