środa, 30 kwietnia 2014

CIASTO NA ZSIADŁYM MLEKU Z RABARBAREM


Uwielbiam rabarbar. Za wszystko razem i po kolei. Za kolorową skórkę, za kwaśny smak, który świetnie przełamuje słodycz ciasta i chrupiącej kruszonki. Zawsze czekam na niego niecierpliwie już od marca. Po zimowej epoce brązowawych bakalii, orzechów, on swym optymistycznym różem zwiastuje wiosnę, a po niej jeszcze większe bogactwo owoców, lato. 
Z racji tego, że zeszłoroczne ciasto na zsiadłym mleku z rabarbarem i truskawkami jest z łakomym sentymentem wspominane po dziś dzień, pierwszy pęczek tego cuda w 2014 także zużyłam na ciasto z kwaśnym mlekiem, tym razem maślane. Poza tym resztka mleka, które dostaliśmy od babci, zdążyła skwaśnieć, więc sami rozumiecie, ten wypiek był mi po prostu pisany.


Składniki (blacha 25x30):
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • duży kubek zsiadłego mleka (340 g)
  • 0,5 szklanki roztopionego masła, ostudzonego
  • 3-4 łodygi rabarbaru, pokrojone w paski
na kruszonkę:

  • 80 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1,25 szklanki mąki
Składniki:
  1. Jajka ubić z cukrami na puszystą masę (3-4 minuty). Dodać stopniowo zsiadłe mleko, cały czas miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy, stopniowo, miksując na najwolniejszych obrotach miksera. Na końcu wlać stopniowo masło, mieszając.
  2. Ciasto przelać do formy, na wierzch wysypać pokrojony rabarbar. Ze składników na kruszonkę zagnieść kruszonkę i posypać nią ciasto.
  3. Ciasto piec w 180 stopniach około godziny (czas pieczenia zależy od wielkości formy).
  4. Smacznego! 
      

1 komentarz: