piątek, 4 kwietnia 2014

TROCHĘ INNA POMIDOROWA, Z MLEKIEM KOKOSOWYM I CIECIORKĄ


Kiedy jedynym urozmaiceniem pomidorowej jest dodatek makaronu lub ryżu, zupa może szybko się znudzić. Wtedy potrzebne są większe działa. Takie jak mleko kokosowe, cieciorka, tymianek i moja ukochana wędzona papryka La Chinata, przywieziona z Santiago de Compostela. Jeśli nie macie wędzonej papryki, użyjcie mieszanki chilli i słodkiej. 
Zupę można serwować z grzankami i porcją aromatycznego sera na wierzchu.

Składniki:
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 szalotka, dowolnie posiekana
  • 1 puszka pomidorów (400 ml)
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki, najlepiej ostrej (polecam La Chinata)
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • świeży tymianek, ok. 3 gałązki
  • 1 szklanka ugotowanej cieciorki
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 1,5 szklanki wody
  • sól, pieprz
  • do podania : dodatkowa oliwa, cieciorka, suszone pomidory
Składniki:
  1. Podgrzać oliwę i podsmażyć na niej czosnek i cebulę, aż cebula będzie zeszklona. Dodać ocet balsamiczny i paprykę, wymieszać. Dodać cieciorkę, pomidory, listki tymianku, mleko kokosowe i wodę, wymieszać. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 20-30 minut.
  2. Wywar nieco ostudzić i zmiksować blenderem. Doprawić solą i pieprzem (użyłam różowego).
  3. Zupę podawać polaną oliwą,  z dodatkową cieciorką, suszonymi pomidorami.
Smacznego!
 (bazowałam na przepisie z Love & Lemons)





2 komentarze:

  1. Super Blog! Chciałabym wyróżnić go i zaprosić do zabawy Liebster Blog Award:

    http://zonazrownowazona.wordpress.com/2014/04/04/liebster-blog/

    OdpowiedzUsuń