Kolejna zdrowa propozycja ciastkowa :-) Tym razem przygotowałam je na moim ulubionym czekoladowym budyniu jaglanym. Do środka wrzuciłam jeszcze płatki owsiane i popping z amarantusa. Jeśli chodzi o bakalie, to najlepiej wybrać suszoną żurawinę lub wiśnię. Ich kwaśny smak dobrze przełamuje czekoladową słodycz.
Ciastka zjadłam na śniadanie razem z koktajlem bananowo - czekoladowym, w słonecznym ogrodzie. Ile bym dała, by móc codziennie tak zaczynać dzień!
Składniki (ok. 15 sztuk):
- 1 porcja ostudzonego jaglanego budyniu czekoladowego, przygotowanego wg tego przepisu
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka poppingu z amarantusa
- 1 jajo
- 1 łyżka masła, roztopionego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- garść ulubionych bakalii (u mnie suszona żurawina)
- 5 łyżek pestek słonecznika
- 2 łyżki miodu
- Wszystkie składniki wymieszać z budyniem czekoladowym. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia uformować łyżką ciastka.
- Piec w 190 stopniach 20-25 min, aż ciastka dobrze się przyrumienią. Wyciągnąć z piekarnika, wystudzić.
2 komentarze
pyszności :]
OdpowiedzUsuńładne i zdrowe, super :D
OdpowiedzUsuń---
http://takeittasty.blogspot.com
http://facebook.com/takeittasty