środa, 5 marca 2014

SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I ŻURAWINĄ


Połączenie słodkiej, białej czekolady i cierpkich żurawin musi zakończyć się sukcesem. Sernik jest niewysoki, dość słodki i zwarty. Jeśli chcecie, możecie przygotować spód (ze 120 g herbatników i 30 g masła, roztopionego), wylepić nim dno tortownicy i włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.


Składniki (tortownica o średnicy 18 cm):
  • 0,5 kg sera trzykrotni mielonego
  • 1/4 szklanki (60 ml) śmietany kremówki 30% lub 36% 
  • 130 g białej czekolady, posiekanej
  • skórka otarta z połowy pomarańczy
  • pół szklanki (110 g) cukru białego
  • 2 jaja
  • 150 świeżych lub mrożonych żurawin
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • do polania: 70 g białej czekolady
Wykonanie:
  1. Kremówkę podgrzać w małym garnuszku, do wrzenia, zestawić z palnika. Dodać białą czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Odstawić do lekkiego zgęstnienia mieszanki.
  2. W misce umieścić ser, otartą skórkę z pomarańczy, cukier, jaja i mąkę. Zmiksować, do otrzymania gładkiej konsystencji, lecz nie za długo - by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Dodać mieszankę czekoladową i zmiksować do połączenia. Masę serową wylać do tortownicy (dół wyłożony papierem do pieczenia, boki wysmarowane masłem). Na górę wysypać żurawiny.
  3. Piec około 1 godziny w temperaturze 160°C. Przestudzić w stygnącym piekarniku, następnie wystudzić w temperaturze pokojowej. Schłodzić przez całą noc w lodówce.
    Kolejnego dnia polać białą czekoladą, rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
Smacznego!


2 komentarze:

  1. Witam. Nominowałam Twojego bloga do Liebster Blog Award, szczegóły tutaj http://www.mojewypiekiinietylko.com/2014/03/liebster-blog-award/#more-1622 Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń